Oekraïne wil Russische Zwarte Zeeblokkade doorbreken om graanhandel te laten doorgaan

Oekraïne gaat proberen de graanexport vanuit havens aan de Zwarte Zee te hervatten. Het doel is vooral om de graanschepen die nog vastzitten in de Oekraïense havens, nadat Rusland de graandeal opschortte, een veilige uitvaart te bieden.

Waarom is dit belangrijk?

Op 17 juli besloot Rusland uit de graandeal te stappen. Die voorzag de veilige doortocht van schepen met graan en kunstmest uit Oekraïense en Russische havens. Het Kremlin maakte meteen ook bekend dat vrachtschepen die toch naar Oekraïne voeren, als militair doelwit konden worden gezien. Heel wat schepen besloten het er niet op te riskeren, en voeren in plek daarvan richting Reni en Ismail, twee kleinere Oekraïense havens aan de Donau. Die hebben echter een veel kleinere capaciteit, waardoor de graanhandel serieuze vertraging oploopt.

In het nieuws: Een 'humanitaire corridor' moet de graanexport vanuit onder meer Odessa terug op gang trekken.

  • Dat Oekraïne moed heeft geput uit de succesvolle aanvallen op Russische schepen vorig weekend, is wel duidelijk. Het maakt bekend dat het zal proberen de Russische blokkade te doorbreken, om de graanhandel terug aan te zwengelen. "Tijdelijke corridors zijn geopend voor vrachtschepen naar en van de havens", zo zegt de Oekraïense marine in een verklaring.
  • Wel zegt de marine da
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer