Vlaamse Céline en Claudia verblijven dicht bij branden in Hawaï: "Alles op alles zetten om de lokale bevolking te helpen"  

Vlamingen Céline en Claudia verblijven allebei dicht bij Lahaina, een historisch dorpje dat zwaar getroffen werd door de natuurbranden op het Hawaïaanse eiland Maui. Er blijft weinig over van het dorp en veel mensen zijn hun huis, auto of job kwijt. De lokale inwoners en ook Céline en Claudia doen er alles aan om de getroffen mensen te helpen. "We zamelen kleding in en ik ga helpen bij het Rode Kruis", klinkt het.  

Verblijf je momenteel in het getroffen gebied op Hawaï en wil je graag je verhaal delen met VRT NWS? Mail je contactgegevens (met telefoonnummer) naar oproep@vrtnws.be.   

Al zeker 53 doden zijn geteld na de "ongeziene" natuurbranden op het Hawaïaanse eiland Maui. Het vuur werd aangewakkerd door de sterke winden van de voorbijrazende orkaan Dora. De brand heeft vooral lelijk huisgehouden in Lahaina, een historisch stadje in Hawaï dat erg populair is bij toeristen.  

Céline Vermeiren uit Keerbergen - die enkele weken vrijwilligerswerk in een hostel doet in Wailuku, ongeveer 40 minuten van Lahaina – merkt in haar omgeving dat de situatie ongezien is. "Mensen die hier al 50 jaar wonen hebben dit nog nooit gezien. Niemand durft te gaan kijken in Lahaina. Het doet te veel pijn."  

Alle winkels, restaurants en boetiekjes: alles is verloren. Zoveel mensen zijn hun huis en job kwijt, het is een catastrofe

Claudia uit Zaventem, woont al 7 jaar op Maui

Veel van de inwoners van Lahaina zijn geëvacueerd en kunnen overnachten in scholen of kerken. "Toen de brand net uitbrak kwamen al veel inwoners hierheen met de auto. Ze gingen op zoek naar eten of een plek om te slapen."  

Ook Claudia Gooris – oorspronkelijk uit Zaventem, maar verhuisde zeven jaar geleden naar het eiland - heeft de branden van dichtbij meegemaakt. "Lahaina was het enige levendige dorpje in de buurt. Alle winkels, restaurants en boetiekjes: alles is verloren. Zoveel mensen zijn hun huis en job kwijt, het is een catastrofe."  

Helpende handen

Wanneer er zulke "ongeziene" branden uitbreken, zijn er veel helpende handen nodig. In de buurt van Lahaina zijn er heel wat mensen die in actie schieten, merkt Claudia. "Iedereen zoekt spullen om te geven, het is duidelijk een hechte gemeenschap. Ik heb me ook al opgegeven om te helpen bij het Rode Kruis. Er is veel hulp nodig volgens enkele artsen."  

De ravage in Lahaina

Ook Céline heeft bij haar in het hostel een initiatief op poten gezet. "We hebben heel wat kleding verzameld en verdeeld. We proberen ook spullen bijeen te sprokkelen. Simpele zaken als luiers, tandpasta en toiletpapier zijn nu nodig."  

Helpende handen maken het verschil, maar in eerste instantie waren de hulpdiensten van belang. "En daar wringt het schoentje", merkt Claudia. "We zitten nog steeds op een eiland. Er is te weinig brandweer beschikbaar voor drie grote branden. Maar je kan hier niet zomaar andere brandweer oproepen. Zij moeten al via vliegtuigen of boten komen."

We hebben heel wat kleding verzameld en verdeeld. We proberen ook spullen te verzamelen. Simpele zaken als luiers, tandpasta en toiletpapier is nu nodig

Céline uit Keerbergen, doet vrijwilligerswerk in een hostel in Wailuku

Hetzelfde geldt voor eten. "De winkels zijn leeg. Iedereen plundert ze op zoek naar eten en spullen. Het is nog even wachten voor de rekken opnieuw worden aangevuld. Ook dat moet van ver komen", zucht Claudia.

Buitenlandse Zaken heeft weet van een twintigtal geregistreerde Belgen op het eiland Maui op dit moment. Zij zijn allemaal gecontacteerd. Enkele onder hen hebben bijstand gevraagd voor materiële schade. 

Buitenlandse Zaken roept nog eens alle Belgen op om zich online te registreren, wanneer ze naar het buitenland gaan. Op die manier hebben ze een duidelijker overzicht van Belgen ter plaatse wanneer er iets gebeurt.

Meest gelezen