Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaans president Biden noemt China "tikkende tijdbom" die rest van wereld bedreigt

Amerikaans president Joe Biden waarschuwt dat China een "tikkende tijdbom" is die de rest van de wereld bedreigt. Biden komt tot die conclusie na berichten over een sputterende Chinese economie. "Ze hebben problemen. Dat is niet goed, want als slechte mensen problemen hebben, doen ze slechte dingen", aldus Biden.

De Amerikaanse president deed de uitspraken op een politieke geldinzamelingsactie in Park City, in de Amerkaanse staat Utah. Volgens hem "zit China in de problemen" omdat de economische groei van het land vertraagt en het aantal mensen met een pensioengerechtigde leeftijd groter is dan het aantal mensen in de werkende leeftijd.

De export van Chinese goederen kromp inderdaad de voorbije maanden. Het land kampt ook met een hoge jeugdwerkloosheid (van zo'n 20 procent) en met deflatie: Chinezen kopen over het algemeen minder dan vroeger waardoor de binnenlandse vraag terugloopt en de prijzen dalen.

Volgens Biden heeft China op dit moment "het hoogste werkloosheidspercentage ooit". "Ze hebben wat problemen. Dat is niet goed, want als slechte mensen problemen hebben, doen ze slechte dingen", waarschuwt hij.

Verbod op investeringen

Biden wil de Verenigde Staten onafhankelijker maken van China. In die zin ondertekende hij woensdag nog een decreet dat Amerikaanse bedrijven verbiedt om vrij te investeren in de meest geavanceerde technologieën in China. Het gaat dan bijvoorbeeld om computerchips en Artificiële Intelligentie.

Op die manier wil hij "de nationale veiligheid van de VS verdedigen" door te voorkomen dat Amerikaans geld en expertise bijdragen aan de ontwikkeling van technologieën die China kunnen helpen in hun militaire modernisering.

Peking reageerde al dat de Amerikaanse maatregel "de wereldwijde industriële en toeleveringsketens ernstig verstoort". De Verenigde Staten zouden de "internationale handelsorde schaden" en zelfs "de veiligheid van de wereld ernstig verstoren".

Meest gelezen