Sam Coremans

Verboden te zwemmen in Plas van Rotselaar door blauwalgen, enkele bezoekers maken er het beste van

Er zitten opnieuw blauwalgen in de Plas van Rotselaar. Blauwalgen zijn bacteriën die mensen en dieren ziek kunnen maken. Voorlopig mag er dus niet meer gezwommen worden in het meer. Enkele bezoekers, die het nieuws nog niet vernomen hadden, gingen vandaag toch naar de Plas: "Gelukkig kan je hier ook spelen en binnen zwemmen", klinkt het.

Gisteravond werden er in het meer van Rotselaar opnieuw blauwalgen vastgesteld. De bezoekers moesten het water verlaten en er werd een afzetlint geplaatst. Van blauwalgen kunnen zwemmers namelijk ziek worden. Als je ermee in contact komt, kan je irritatie aan de ogen, huid of luchtwegen krijgen en hoofdpijn en maagklachten ervaren. Daarom is de Plas voorlopig gesloten.

Hoe lang de Plas nog gesloten zal zijn, is voorlopig niet duidelijk. De algen zijn een natuurlijk fenomeen dat vanzelf verdwijnt. "Hopelijk kunnen mensen tegen het weekend weer zwemmen want dit is natuurlijk een jammere zaak met het mooie weer", reageert burgemeester Jelle Wouters (ROX). "We volgen de situatie dagelijks op."

Sam Coremans

Enkele bezoekers genoten toch van hun bezoekje aan de plas vandaag. Léonie en Aline trokken vandaag naar het meer om te zwemmen en stonden onverwacht voor een afzetlint. "Jammer dat we door de blauwalgen niet in het meer kunnen, maar ik begrijp dat ze het moeten afsluiten. Gelukkig kan je hier ook naar het zwembad gaan, dat is een goed alternatief. En het is ook heel verfrissend."

Ook Johanna uit Rotselaar en haar kleinzoon Willem zijn naar de plas gegaan. "Ik wil natuurlijk niet dat Willem vandaag in het water gaat. Gelukkig is het voor hem ook leuk om in de grote zandbak te spelen."

Meest gelezen