Ellen Van Assche

650 kippen te koop in Grimbergen: "Anders worden ze geslacht"

Zorgboerderij Huppeldepup in Humbeek is 650 kippen gaan "redden" bij een legbatterij. Wanneer de kippen geen eieren meer leggen in de fabriek, worden ze meestal geslacht. En dus zijn enkele dierenliefhebbers een groot aantal legkippen gaan opkopen. Ze zijn nu op zoek naar mensen die de kippen willen adopteren. 

In Humbeek kunnen mensen bij zorgboerderij Huppeldepup terecht om kippen over te kopen. Het gaat om legkippen die niet meer bruikbaar zijn voor legbatterijen en anders geslacht zouden worden. "Regelmatig krijgen we een telefoontje van de fabrieken wanneer ze een wissel doorvoeren bij de kippen", vertelt Ellen Van Assche van de zorgboerderij. "Dat betekent dat de kippen die op dat moment aanwezig zijn weg moeten en dus geslacht zullen worden."  

Het gaat over enorme aantallen dieren in de legbatterijen. "Deze keer waren het zo'n 6.000 kippen", weet Van Assche. "Die kunnen we natuurlijk niet allemaal een plekje geven. Maar gisteren zijn we er toch in geslaagd om meer dan 10% van de kippen over te kopen."

Periode van herstel

In de fabriek wordt kunstmatig licht gebruikt om de productie van de kippen te optimaliseren. "Door die periode van overproductie zijn de dieren uitgeput wanneer ze bij ons terechtkomen. Maar na wat rust en de nodige verzorging zullen de kippen snel weer in staat zijn om eitjes te leggen", aldus Van Assche. De kippen hebben dus zeker nog een toekomst. "Wanneer ze in de fabriek worden afgedankt, zijn ze nog maar anderhalf jaar oud, maar de kippen kunnen tot zeven jaar oud worden."

Voorwaarden

Wie de kippen wenst over te kopen moet wel akkoord gaan met de voorwaarden die de zorgboerderij stelt. "Kippen die bij ons gekocht worden mogen niet gebruikt worden voor de kweek, moeten een goede huisvesting krijgen en mogen uiteraard niet geslacht worden", klinkt het bij de zorgboerderij. "Via een voorgesprek zorgen we ervoor dat we met mogelijke kopers op dezelfde golflengte zitten."

De opbrengst van de verkoop gaat naar de verzorging van de dieren die in de boerderij achterblijven. 

Meest gelezen