© Ans Brys

Gents theatergezelschap Ontroerend Goed krijgt voor 8e keer prijs op Edinburgh Fringe Festival in Schotland

Het Gents gezelschap Ontroerend Goed kreeg de Fringe First Award voor "Funeral". Dat is een voorstelling over het belang van collectieve rituelen in tijden van rouw. Tijdens het Edinburgh Fringe Festival worden voorstellingen bekroond omdat ze vernieuwend zijn. Amper 12 van de ruim 3.000 shows op het festival krijgen een prijs. Voor Ontroerend Goed is het de achtste keer dat ze de prijs in Schotland krijgen.

Al meer dan 20 jaar maakt het Gentse theatergezelschap Ontroerend Goed theatervoorstellingen. Het zijn stukken die over het hier en nu gaan, en het publiek ook uitnodigen om mee te doen. Voor de achtste keer mag het gezelschap een Fringe Award meebrengen van het grootste theaterfestival ter wereld.

Met meer dan 50.000 voorstellingen van ruim 3.000 shows, is het Edinburgh Fringe Festival niet alleen het grootste in zijn soort, het is ook toonaangevend als het gaat over vernieuwende voorstellingen. "Het blijft  ongelooflijk om zo'n Fringe First Award te krijgen", zegt Karolien De Bleser, die de voorstelling mee creëerde en er ook in acteert. Een Fringe First Award gaat naar de beste nieuw geschreven producties, gekozen door theaterrecensenten van The Scotsman, een Schotse landelijke krant.   

© Ans Brys

"Jury van theaterrecensenten was unaniem, da's toch wel wat!"

Je zou kunnen denken dat Ontroerend Goed het intussen wel gewoon is om op zo'n groot festival in de prijzen te vallen. "Maar er is zeker geen sprake van gewenning", zo klinkt het. "De prijs beloont vernieuwend theater. Dat we de jury ook na 20 jaar kunnen blijven uitdagen, is een groot compliment."

"En vooral, de jury bestaat uit recensenten, dus echt wel theaterkenners", zegt Karolien De Bleser. "Ik hoorde dat de jury unaniem was over het feit dat Funeral de prijs moest winnen. De lovende woorden voelen echt als een heel grote appreciatie voor het stuk, en ook voor het vele werk dat erin gekropen is, met veel bloed, zweet en tranen."

"Funeral": over het belang van collectieve rituelen in tijden van rouw

© Ans Brys

Ontroerend Goed maakt al meer dan 20 jaar voorstellingen, waarin "de geschiedenis van het universum in een notendop getoond wordt, waarin toeschouwers als kiezers acteurs wegstemmen, waarin je jezelf kan ontmoeten. We maken van onvoorspelbaarheid ons handelsmerk, in vorm en inhoud."

Het Gents theatergezelschap won al Fringe Awards, onder meer voor de voorstellingen "The Smile Off Your Face" (2007), "Pubers Bestaan Niet" (2008) en "Are we not drawn onward to new erA" (2019).

Cast van Onroerend Goed voor Funeral met haar Fringe First Award
© Delphine Lebon

Meest gelezen