© AFP

Britse asielzoekers met spoed geëvacueerd van omstreden ‘opvangschip’ na vondst legionellabacterie

Groot-Brittannië moet een groep asielzoekers na slechts enkele dagen alweer verhuizen. Op het ‘opvangschip’ waarop ze gehuisvest werden is de legionellabacterie in de watervoorziening is aangetroffen.

Bron: Reuters, Politico

Groot-Brittannië begon eerder deze week met het verplaatsen van asielzoekers naar de Bibby Stockholm, een schip dat voor anker ligt voor Dorset aan de zuidkust, als onderdeel van zijn spraakmakende migratiestrategie om mensen ervan te weerhouden met kleine boten het land binnen te komen.

Het beleid was controversieel voordat het van start ging. Ministers zeiden dat ze de kosten van het onderbrengen van asielzoekers in hotels wilden verlagen, terwijl mensenrechtenactivisten het schip vergeleken met een gevangenisschip en zeiden dat het gebruik ervan onmenselijk was.

(Lees verder onder de foto)

© AFP

Eind deze week werd duidelijk dat asielzoekers opnieuw verplaatst moesten worden. “Milieumonsters van het watersysteem op de Bibby Stockholm hebben niveaus van legionellabacteriën aangetoond die verder onderzoek vereisen”, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Als voorzorgsmaatregel worden de 39 asielzoekers die deze week op het schip zijn aangekomen, van boord gelaten terwijl verder onderzoek worden uitgevoerd.”

Geen symptomen

Het kolossale schip met drie verdiepingen kan ongeveer 500 mensen huisvesten in meer dan 200 slaapkamers, en de verwachting was dat er de komende weken nog meer mensen bij zouden komen.

De bacteriën die in de watertoevoer zijn ontdekt, kunnen onder meer veteranenziekte veroorzaken, dat is een infectieziekte die de luchtwegen en longen aantast. De regering zei dat niemand aan boord symptomen van de ziekte vertoonde en dat ze nauw samenwerkte met de UK Health Security Agency (UKHSA) en haar advies opvolgde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer