“Noa Lang wordt de beste speler en PSV moet Debast niet halen, hij is een alibiverdediger”: ex-trainer Aad de Mos blikt vooruit naar start Eredivisie

Soms kan de journalistiek makkelijk zijn. Een telefoontje naar Aad de Mos (76) over de start van de Eredivisie (en veel meer) en hup, je hebt een lezenswaardig artikel. “PSV moet Debast niet halen – alibiverdediger.”

Pieter-Jan Calcoen

“Bel me maar om 8.45 uur”, had Aad de Mos via Whatsapp laten weten. De Mos schijnt een vroege vogel te zijn. “Ik ben altijd vroeg wakker, zeker als mijn kleinzoon er is – die jongen heeft om 7 uur ’s ochtends al energie te over. Vind ik prima. Ik lees dan mijn krantjes en gooi mijn sociale media open. En nadien ga ik bijna elke dag naar de sportschool. Ik vind het belangrijk om fit te blijven – een beetje yoga helpt me daarbij. Ik wil scherp zijn, zodat ik het voetbal optimaal kan analyseren.”

Ter herinnering voor de jonge lezers: De Mos heeft recht van spreken. Hij won een Europacup II, een Europese Supercup en voorts onder meer twee Belgische titels. Grote meneer, ook letterlijk (1.87 meter).

Wij zijn niet bijster origineel bij de eerste naam die we De Mos voor de voeten werpen. Noa Lang van PSV. “Nu al een sensatie”, beweert De Mos. Tiens, we hebben hem al kritischer over Lang geweten… “Ik ben ervan overtuigd dat PSV veel plezier aan Lang gaat beleven. Hij gaat veel goals maken, in die mate zelfs dat hij hoog zal eindigen in de ranking van de topschutters. En hij zal De Jong wel de nodige assistjes aangeven. Noa Lang wordt niet een van de beste, wel dé beste speler in de Nederlandse competitie. De tegenstanders vrezen hem, hoor. Vindt Noa’tje geweldig – dan gaat ie nog beter voetballen.”

“Het schijnt nochtans wel een gevoelige jongen te zijn”, deelt De Mos zijn inside info vanuit Eindhoven. “PSV zal ’m sowieso liggen. Familiale club. Noa zei al dat hij België niet zal missen, maar wél Club Brugge. Zegt veel.”

Een laatste woordje van De Mos over Lang. “In België had Noa soms maniertjes. Rare stoten. Wel, in PSV wordt dat niet geaccepteerd. Niet door de trainer (Peter Bosz, red.), niet door de fans, niet door de ploegmaats. Hij zal wel in het gareel lopen.”

Bijtanken naast Vertonghen

De Mos vindt PSV één van de twee grote titelkandidaten, samen met regerend kampioen Feyenoord. De Nederlandse media schrijven dat PSV defensief nog wat versterking kan gebruiken. Zeno Debast van Anderlecht is in beeld.

Zeno Debast.© Isosport

Die transfer zou een slecht idee zijn voor de Eindhovenaren, als we De Mos mogen geloven. “Een verdediger moet voor mij in eerste instantie kunnen verdedigen. Dat kan Debast niet. Hij is een alibiverdediger. Hij stapt te pas en te onpas verkeerd uit, is niet wendbaar en durft niet te koppen. Debast kan een bal wegleggen, maar dat is toch het minimum?” Dat we bij het Nieuwsblad (en bij de voetbalbond) wel in Debasts potentieel geloven, merken we op: “Goed voor jullie. Maakt mijn zaak niet.”

“Voor 15 miljoen euro moet je een directe meerwaarde bieden”, oordeelt De Mos. “Dat is Debast op dit moment niet, PSV moet hem niet halen. Hij kan beter nog even bijtanken naast Jan Vertonghen. Wat blijft die goed, zeg.”

Ajax wordt, dixit De Mos, “scherprechter” – een woord dat voor zó een club een negatieve bijklank heeft. “Ajax heeft vorig jaar voor 120 miljoen euro aan transfers gedaan. Ze hadden dat geld evengoed in het putje kunnen werpen. Compleet mislukt.”

“Ik weet dat het raar klinkt, maar voor Ajax wordt het een overgangsjaar. Het is wel straf dat Ajax erin slaagt om de financiële verliezen te beperken na zo’n matig seizoen. Timber ging naar Arsenal voor 40 miljoen euro, Alvarez naar West Ham voor ongeveer een gelijkaardig bedrag en Fulham kocht Bassey voor meer dan 20 miljoen euro. En Ajax gaat nog cashen, dat is zeker. Dat heeft toch te maken met de naam ‘Ajax’.”

Bij Club Brugge zien we iets gelijkaardigs, weliswaar op een ander niveau: Lang, Sylla, Mata… De Mos verklaart: “Een minder seizoen haalt niet je hele voorgeschiedenis onderuit. Clubs hopen: bij ons worden ze weer top, zoals voorheen.”

Feyenoord, tot slot, met oude bekenden Calvin Stengs (ex-Antwerp) en Bart Nieuwkoop (ex-Union). “Ik heb nooit begrepen dat Feyenoord Nieuwkoop destijds heeft laten gaan – een goeie rechtsachter. Bij Union heeft hij wel nog een stap vooruit gezet: zijn rendement is erop vooruit gegaan. En Stengs, sjah… Het moet de eerste keer in zijn leven zijn dat Marc Overmars te lang getalmd heeft. Anders zat hij nu misschien weer bij Antwerp. Ik snap dat Van Bommel hier ziek van is.”

Calvin Stengs.© IMAGO/Box to Box Pictures

Wat met Lukaku?

“Ik heb de match tussen Anderlecht en Antwerp bekeken”, aldus De Mos, terwijl we in de achtergrond effectief zijn kleinzoon bezig horen. “Anderlecht heeft zich goed hersteld na een ontgoochelende eerste match op Union. Pas op, ik durf er mijn huis niet op te verwedden dat Anderlecht bij de eerste zes gaat eindigen, maar… (denkt na) STVV wordt weer een nieuwe test.”

Nu we toch over het Belgische voetbal begonnen zijn… “Bij Antwerp mag er nog wel iets bij. Van Bommel heeft daar mirakels verricht. Hij is een heel goeie trainer, met een mooie spiegel, waar hij als het nodig is eens in kijkt. Mark is niet geslaagd bij PSV en Wolfsburg, maar hij heeft daar de juiste lessen uit getrokken. Aan zijn intrinsieke kwaliteiten hoeven we niet te twijfelen – Mark heeft het in de vingers.”

De fitness roept stilaan. Nog snel een smeekbede aan Eden Hazard om toch maar door te gaan? “Het gaat er niet meer van komen. Ik gun hem een afscheidswedstrijd op Stamford Bridge tussen Chelsea en Lille.”

En omdat we nooit genoeg krijgen van De Mos: wat met Romelu Lukaku? “Hij had de liefde van zijn tweede thuis Inter meer moeten eerbiedigen. Ik denk dat hij maar beter naar Saudi-Arabië kan gaan. Is hij gelijk van al dat gezever af.”

Dat wil De Mos net níét. Dat sommigen op Twitter (X) op de schenen geschopt zullen zijn door zijn uitspraken? Heeft hij lak aan. Er schuilt een tikje Noa Lang in De Mos...

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer