In café Druyts was het WK tijdrijden op groot scherm te volgen.© BERT DE DEKEN

Herentals loopt niet storm voor Wout van Aert op het WK tijdrijden: “Het is gene vette dit jaar”

Herentals -

Wout van Aert werkte vrijdag de individuele tijdrit af op het WK in Glasgow. In thuisstad Herentals liep het niet storm voor de wedstrijd, al zakten enkele fans toch af naar café Druyts om hun favoriet aan het werk te zien op groot scherm. Van Aert strandde op de vijfde plaats waarna de supporters (noodgedwongen) Remco Evenepoel naar de overwinning schreeuwden.

Annelies Frederickx

Café Druyts op de Grote Markt in Herentals ademt wielrennen en in het bijzonder Wout van Aert. Alle wedstrijden worden op groot scherm uitgezonden, dus ook het WK in Glasgow. De tijdrit van vrijdag lokte niet echt veel volk, maar daar had de timing misschien wel iets mee te maken. “Bij de wegrit zat het hier zondag wel goed vol”, vertelt José De Munck, die met een T-shirt van Wout achter de toog staat. “Nu is het veel rustiger, maar dat is eigenlijk al het hele jaar zo. De resultaten van Wout zijn niet zo goed als vorig jaar en dat merken we wel aan de opkomst. Vorig jaar tijdens de Tour, toen Wout rondreed in de groene trui, zat de zaak altijd stampvol. Nu is het gene vette, niet met de uitslagen en niet met de publieke belangstelling. Dat er nu minder supporters opdagen om te kijken, is typerend. Een winnaar heeft meer aantrek. Daar willen de mensen voor buiten komen. Dat is niet alleen zo in Herentals, maar overal in Vlaanderen.”

José De Munck blijft zijn T-shirt van Wout van Aert trouw.© BERT DE DEKEN

Fiere vader

Josée Ceulemans kijkt toe terwijl ze een koffie verkeerd drinkt. “Van mij mag Woutje winnen! Ik woon bij hem in de buurt en kom hem geregeld tegen. Wanneer hij vertrekt met de fiets zegt hij altijd goedendag. Als hij ergens binnenkomt, is dat altijd met een grote smile. Wout heeft geen dikke nek en hij is echt een fiere vader. Mijn man en zoon kijken voortdurend naar de koers. Daardoor weet ik wel wat over het wielrennen en kan ik hier meepraten met iedereen. Er komen hier trouwens veel coureurs over de vloer om iets te drinken of te eten.”

Josée Ceulemans hoopt dat ‘Woutje’ wint.© BERT DE DEKEN

Ludo Neefs verlaat zijn zitje op het terras en neemt plaats voor het grote scherm. “Ik kom hier regelmatig iets drinken, maar normaal volg ik de koers thuis op televisie. Mijn ouders zaten hier deze namiddag iets te drinken op het terras en vroegen me of ik niet wilde afkomen. Dat zag ik wel zitten, wetende dat ik de koers hier ook zou kunnen volgen. Ik hoop dat Wout wint of Remco. Ik supporter voor de Belgische ploeg, maar natuurlijk het meest voor Wout.”

Ludo Neefs supportert voor de Belgische ploeg maar het meest voor Wout van Aert.© BERT DE DEKEN

Wanneer Wout van Aert na bijna 57 minuten over de finish rijdt en niet in de buurt komt van de beste tijd tot dan toe, kunnen de klanten hun ontgoocheling niet verstoppen: “Oei, oei, oei, hij zit er dik over. Dat wordt geen podium”, klinkt het. Al snel worden de gewone conversaties verdergezet. Wanneer Remco Evenepoel even later op titelkoers blijkt te liggen, keren de blikken terug naar het scherm.

Wanneer Wout van Aert in beeld komt, kijkt iedereen gespannen toe.© BERT DE DEKEN

Decibels

De supporters laten opnieuw van zich horen en schreeuwen Remco naar de wereldtitel. Terwijl in Stirling de meters aftellen voor Evenepoel, stijgen de decibels in café Druyts. “Ik hou mij niet in”, knipoogt Ludo Neefs. “Ook thuis voor de televisie laat ik mij gaan. Ik kan mij echt opwinden in de koers, zeker wanneer een Belg kans maakt op de overwinning. Natuurlijk is het jammer voor Wout dat hij niet won. Misschien had hij een slechte dag, ik weet het niet. Maar Remco is de verdiende winnaar. Hij heeft een hele goede tijdrit gereden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen