13.000 deelnemers trekken de nacht in voor 54ste Dodentocht: “Eindelijk weer een normale editie van 100 kilometer”

Bornem -

Om klokslag 21u vrijdagavond is de 54ste Internationale Dodentocht van start gegaan. De 13.000 deelnemers hebben één doel voor ogen: de 100 kilometer afleggen binnen de 24 uur. Qua temperatuur wordt ideaal wandelweer voorspeld. Enig nadeel is dat er ook regen kan vallen. Maar dat lieten de duizenden wandelaars vrijdagavond alvast (nog) niet aan hun hart komen.

Theo Derkinderen, Ward Bosmans

VOLG LIVE. Eerste wandelaars passeren centrum van Bornem met één doel: binnen de 24 uur 100 kilometer afleggen

Na twee afgeschafte edities door corona en een door de hitte ingekorte versie vorig jaar, kon er vrijdagavond eindelijk nog eens een ‘normale’ Dodentocht van start gaan. “Wij zijn echt dolblij en opgetogen dat het opnieuw een oldskool Dodentocht is. Eentje van 100 kilometer”, zegt Ilse Robyn van de Dodentocht. “En het weer lijkt goed mee te vallen. Er worden nachtelijke temperaturen van rond de 17 à 18 graden verwacht. En zaterdag wordt het met 23 graden niet meer zo warm als vrijdag. Het enige nadeel is de regen. Vlak voor het vertrek begon het te druppelen en ook naar de ochtend toe kan het regenen. We hopen dat de deelnemers zich daarop toch een beetje voorzien hebben.”

Aan het vertrek van de Dodentocht zat iedereen nog boordevol energie.© Joris Herregods

Niet alleen Belgen aan de start van de 54ste Internationale Dodentocht. “Dit jaar zijn er 1.677 buitenlanders ingeschreven. De grootste groep buitenlanders zijn de Nederlanders met 730 deelnemers, gevolgd door de Duitsers. Zij zijn met 657 mensen vertegenwoordigd. Maar we begroeten ook mensen uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten tot zelfs uit Nieuw-Zeeland, Mozambique, Ghana en de Nederlandse Antillen”, aldus nog Robyn.

Iedereen probeert de wandelaars op zijn eigen manier aan te moedigen.© Joris Herregods

Opvallend: elf deelnemers aan de Dodentocht zijn ouder dan 80 jaar, 422 deelnemers zijn jonger dan 20 jaar.

Twee startvakken

De start werd vrijdagavond gegeven vanuit het sport- en recreatiedomein Breeven, onder het goedkeurende oog van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “De start gebeurt traditioneel vanuit twee vakken. De ene groep vertrekt via de uitgang aan atletiekclub Sparta, de andere vertrekt via de uitgang aan de tennisclub. Door in twee groepen te vertrekken, verloopt de start ook vlotter. Op een twintigtal minuten was iedereen vertrokken. En de twee groepen komen mekaar weer tegen in de buurt van het Fort van Bornem”, gaat Robyn voort.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden woonde de start van de Dodentocht bij.© Joris Herregods

Speciaal voor deze 54ste editie werd de Scheldedijk richting Hingene - waar ingrijpende werken plaatsvinden - eenmalig opengesteld en feestelijk verlicht.

Ticket Swap

Mensen die in voorverkoop niet aan een ticket geraakten voor de Dodentocht, konden een beroep doen op de Ticket Swap van de Dodentocht om alsnog ingeschreven te geraken. “Mensen die ingeschreven waren en uiteindelijk besloten om toch niet deel te nemen, konden hun ticket via onze Ticket Swap doorverkopen. En dat was ook de enige manier om dat te doen. Kwestie van in orde te zijn met de verzekering en ook om jouw naam op het diploma te krijgen. Uiteindelijk zijn 731 mensen via de Swap toch nog aan een deelnemersbadge geraakt. Wat toch wel een vrij hoog cijfer is.”

De eerste deelnemers worden zaterdagochtend om 7u weer in Bornem verwacht. De anderen krijgen tot 21u te tijd om Bornem te halen.

Om klokslag 21u ging de Dodentocht van start.© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen