foto: Stuart Brock

Zes Afghanen om het leven gekomen bij schipbreuk op Kanaal

Voor de Noord-Franse kust is vanochtend een boot met migranten en vluchtelingen gekapseisd. De hulpdiensten konden 49 mensen redden, maar zes mensen zijn om het leven gekomen. De slachtoffers zijn jonge mannen uit Afghanistan.

In de vroege ochtend signaleerde een patrouilleschip dat een boot aan het zinken was voor de kust van Sangatte, ten westen van Calais. De boot had migranten en vluchtelingen aan boord die hoopten het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Vanuit Frankrijk en Groot-Brittannië kwam een reddingsactie met verschillende schepen en een helikopter op gang. 

49 mensen konden worden gered, maar zes mensen overleefden de schipbreuk niet. Alle dodelijke slachtoffers zijn mannen van in de 30 met de Afghaanse nationaliteit. Ook de meeste andere opvarenden waren Afghanen, maar er waren ook enkele Soedanezen aan boord. Bij de opvarenden waren ook enkele minderjarigen.

foto: Stuart Brock

Er wordt nog altijd gezocht naar andere mogelijke slachtoffers. Er zouden nog twee mensen vermist zijn. Het parket van Boulogne heeft een onderzoek geopend.

Sinds 2018 zijn al tienduizenden migranten het Kanaal illegaal overgestoken in kleine bootjes. De voorbije dagen is het aantal pogingen opnieuw toegenomen omdat het weer beter is geworden. Ook de voorbije nacht was de zee eerst kalm, maar na middernacht veranderde dat, waardoor de boot in de problemen kwam. 

De oversteek van het Kanaal is risicovol. Vorig jaar stierven zeker vijf migranten, vier anderen werden als vermist opgegeven nadat ze hadden geprobeerd om vanuit Frankrijk de Engelse kust te bereiken. In november 2021 kwamen 27 migranten om het leven toen hun boot zonk.

foto: Stuart Brock

Meest gelezen