Is sorbetijs echt gezonder dan roomijs?
In de zomer snakken we vaak naar een ijsje om af te koelen. Veel mensen die letten op hun lijn hebben dan de neiging om voor sorbetijs te gaan omdat dit gezonder zou zijn. Maar heeft dat wel zin? Is sorbetijs echt gezonder dan roomijs, of maken we dat onszelf alleen maar wijs? Diëtist Michaël Sels legt het ons uit.
“Een sorbetijsje is eigenlijk een soort smoothie waar siroop of suikerwater aan wordt toegevoegd voor het wordt bevroren”, steekt Michaël van wal. “Doordat het geheel geen vet bevat, maar enkel suikers, telt het ijsje minder calorieën dan roomijs. Eén gram vet is in sorbet goed voor zo’n 9 calorieën, terwijl één gram suiker er ‘slechts’ 4 heeft. Bij roomijs zit je al snel aan 100 kilocalorieën voor één bolletje, bij een sorbet mag je ongeveer de helft rekenen.”
“Maar let op”, waarschuwt de diëtist. “Geen van beide varianten is bevorderlijk voor de gezondheid. Of het nu gaat om extra suikers of vetten: het blijven altijd calorieën zonder veel voedingswaarden. Zeker als je weet dat 1 op de 2 Belgen kampt met overgewicht.” Al is dit alles heel merk- en productafhankelijk. “De ijsvariant van een Mars of Snickers heeft 150 calorieën, wat een pak minder is dan de ‘gewone’ Mars- of Snickers-repen. Bij een McFlurry zit je echter al snel aan 450 calorieën. Eet ijsjes dus niet voor je gezondheid, wel omdat ze gewoon superlekker zijn.”
Je kan een sorbet gezonder maken door zelf aan de slag te gaan. Als je het aandeel fruit verhoogt, haal je de suikers uit een natuurlijke bron.
DIY-alternatieven
Je kan een sorbet wel gezonder maken door zelf aan de slag te gaan. “Als je het aandeel fruit verhoogt, haal je de suikers tenminste uit een natuurlijke bron in plaats van uit de aanwezige siroop.” Bovendien kunnen veganisten en mensen met een prikkelbare darm of een lactose-intolerantie met een gerust hart een sorbet bestellen, terwijl dat bij roomijs iets moeilijker ligt. “Dan moet je al opletten dat je een plantaardige variant vindt – bijvoorbeeld op basis van soja. Maar ook die zijn meestal dubbel zo calorierijk als sorbets.”
Nog lager in energie in vergelijking met sorbet is het geliefde waterijsje. “Zo’n Calippo of een raket is eigenlijk niets meer dan bevroren limonade of cola. Doordat zo’n waterijsje wel 10 keer kleiner is dan een flesje frisdrank, bevat het amper 40 calorieën”, weet Michaël. “Er bestaan trouwens ook suikervrije varianten van deze ‘bevroren frisdrank.’”
Melkijs
Ben je geen fan van sorbet of waterijsjes, maar wil je toch op je gewicht letten? “Dan kan je roomijs vervangen door melkijs”, beveelt Michaël aan. “Deze variant is met 2,5 procent vet in plaats van 8 procent iets magerder, wat meteen ook de reden is waarom het iets minder goed wegsmelt op de tong.” Vergelijk maar eens het Icy Melkijs van Ijsboerke met zijn klassieke variant.
Wat tot slot ook erg ‘in’ is momenteel: de ‘Nicecream’. Bevroren fruit gemixt tot een ijsstructuur. “Deze ijssoort bestaat voor 100 procent uit fruit, terwijl een sorbet wettelijk gezien maar 15 procent fruit moet bevatten”, vertelt de UZA-diëtist. Een pak gezonder dus én vaak ook smeuïger. “Amper 10 procent van de Belgen eet genoeg fruit, en dan werkt een bolletje Nicecream wel een stuk motiverender dan een simpele appel. Doordat deze ijsdrank daarnaast boordevol vruchtvezels zit, heb je sneller een verzadigd gevoel.” Een echte win-win. Maar ongeacht welk ijsje je ook kiest: laat het vooral smaken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
PREMIUMVoor jou getest
Hoe gezond zijn waterijsjes écht? Diëtiste proeft er 10 uit de supermarkt: “Dit ene ijsje bevat al 2 volledige suikerklontjes”
Heerlijk, zo’n verfrissend ijsje op een warme dag. Kies je zelf soms waterijsjes omdat je denkt dat die gezonder zijn dan een bol romig vanille-ijs? Diëtiste Sanne Mouha neemt 10 fruitige waterijsjes onder de loep om te ontdekken of dat wel klopt. “Hier zit suiker, suiker en nog eens suiker in”, vertelt ze over één ijsje uit de test. Scoren de andere negen beter? En waar moet je op letten als je de waterijsjes in je mandje legt? Ze proeft er 10 en velt haar oordeel. -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?