Dodentol op Hawaï stijgt naar 89 en zal allicht nog verder oplopen: “Dodelijkste brand in meer dan 100 jaar in VS”

De dodentol ten gevolge van de verwoestende branden op de Amerikaanse eilandengroep Hawaï is gestegen naar 89. Dat heeft gouverneur John Green zaterdag bekendgemaakt. De balans zou nog kunnen oplopen.

mtm
Bron: BELGA

Dinsdagavond braken drie grote branden uit op het eiland Maui, aangewakkerd door de wind van orkaan Dora. De badplaats Lahaina, in de negentiende eeuw nog hoofdstad van het koninkrijk Hawaï en jaarlijks door ruim twee miljoen toeristen bezocht, werd zwaar getroffen.

“We hebben 89 doden geteld”, zei Green. “Dat zal blijven stijgen. We willen dat mensen daarop voorbereid zijn”, voegde hij eraan toe. Op dit moment hebben speurhonden, getraind op het vinden van lichamen, nog maar drie procent van het getroffen gebied, afgespeurd.

© AP

© AP

“Het is een onmogelijke dag”, verklaarde Green nog tegen verslaggevers nadat hij de verwoesting met eigen ogen had gezien. “Dit is zonder twijfel de ergste natuurramp die Hawaï ooit heeft meegemaakt. We kunnen alleen maar wachten en de overlevenden proberen te steunen. Onze focus ligt er nu op om mensen te herenigen en ze huisvesting en gezondheidszorg te bieden. Pas later kunnen we beginnen te denken aan een wederopbouw.”

Dodelijkste brand in 100 jaar in VS

Met minstens 89 dodelijke slachtoffers overstijgt de dodentol in Hawaï ook die van de Camp Fire van 2018 in Noord-Californië. Toen vielen er 85 doden en werd de stad Paradise volledig verwoest. Een eeuw eerder zaaide de Cloquet Fire in 1918 dood en vernieling in het noorden van Minnesota en Wisconsin: duizenden huizen werden vernietigd en 453 mensen kwamen toen om het leven.

Charles en Camilla sturen Joe Biden brief om “diepst mogelijk medeleven” uit te drukken

De Britse koning Charles heeft de Amerikaanse president Joe Biden een brief gestuurd waarin hij “het diepst mogelijk medeleven” uitdrukt aan de slachtoffers en hun families die getroffen zijn door de brand op het eiland Maui. Zijn vrouw, koningin Camilla, en hij zeggen “diep geschokt” te zijn.

“We kunnen ons alleen maar proberen voor te stellen wat de omvang is van de verwoesting die het eiland heeft getroffen en de hartverscheurende angst van de mensen die zo rampzalig zijn geraakt”, klinkt het in de brief.

Voorts zeggen Charles en Camilla dat hun gedachten bij de slachtoffers zijn, net zoals bij “de buitengewoon moedige hulpverleners en inwoners van Maui die hun steun en hulp bieden”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer