Tobias Ackeborn

Moeten we een fietshelm verplichten? "Meer inzetten op sensibiliseren, anders omgekeerd effect"  

Na een valpartij met de fiets in Sint-Niklaas waarbij een bejaard koppel zwaargewond is geraakt, is de discussie opnieuw opgelaaid of een fietshelm verplicht moet worden. Beide tachtigers droegen namelijk geen helm en liepen zware verwondingen op aan het hoofd. Zowel neurochirurg Dimitri Vanhauwaert (AZ Delta) als de Fietsersbond zijn niet voor een verplichting. "Kan een omgekeerd effect hebben."

In de buurt van het recreatiepark De Ster in Sint-Niklaas zijn twee tachtigers gisteren zwaargewond geraakt, toen ze met hun elektrische fietsen in elkaar haakten en vielen. De man is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Ook zijn vrouw liep hoofdwonden op, maar is er minder erg aan toe.  

Beiden droegen geen fietshelm. Dat doet de vraag rijzen of het geen goed idee is om de fietshelm te verplichten. Neurochirurg Dimitri Vanhauwaert van het AZ Delta in Roeselare ziet elke dag in het ziekenhuis het effect van mensen die een fietshelm dragen. "Zij zijn er altijd minder erg aan toe."

Bescherming tegen letsels, maar toch niet verplichten?

"Mensen die geen fietshelm dragen, liggen na een ongeluk soms langdurig in coma", stelt de chirurg scherp. "Hun schedel moet soms geopereerd worden en er wacht hen meestal een lange revalidatie. Af en toe houden ze er een blijvende handicap aan over. Het staat dus buiten kijf dat een fietshelm beschermt tegen schedel- en hersenletsels."

We moeten vertrouwen dat mensen hun gezond verstand gebruiken

Neurochirurg Dimitri Vanhauwaert AZ Delta

Is het dan niet evident dat die fietshelm verplicht wordt? "Nee, dat zal een omgekeerd effect hebben. We moeten vertrouwen dat mensen hun gezond verstand gebruiken. Het is een goedkope maatregel die je kan toepassen als je gaat sporten, maar ook als je een tochtje maakt naar de bakker."  

BEKIJK - "Een fietshelm kan de kans op zwaar hersentrauma 60 tot 80% reduceren", zegt neurochirurg Vanhauwaert:

Videospeler inladen...

Toch zijn er veel mensen die de fietshelm liever links laten liggen. "Voor hen moet de overheid een campagne starten", vindt Vanhauwaert, en hij wordt daarin bijgestaan door Wies Callens van de Fietsersbond. "Een campagne voor jong en oud gaat meer effect hebben dan een verplichting."  

Andere gezondheidsrisico's bij verplichting fietshelm

Neurochirurg Vanhauwaert gaf al aan dat fietsers zullen rebelleren tegen een mogelijke verplichting. Ook Wies Callens van de Fietsersbond denkt dat het nadelige effecten zal hebben. "We zien dat mensen dan minder snel op de fiets springen. Dat leidt tot andere gezondheidsproblemen zoals meer hart- en vaatziekten en meer overgewicht en obesitas."

Fietshelm verplichten? We zien dat mensen dan minder snel op de fiets springen

Wies Callens, Fietsersbond

De Fietsersbond wil liever inzetten op sensibiliseren, maar ook op een veiligere fietsomgeving. "De fietsinfrastructuur aanpassen is minstens even belangrijk", zegt Callens. Kinderen die voor het eerst naar het middelbaar gaan, worden sneller gestigmatiseerd of belachelijk gemaakt als ze een fietshelm dragen. 

"Daar zou een verplichting – tot een bepaalde leeftijd – wel een oplossing kunnen zijn", stelt Vanhauwaert voor. "Het is een kwetsbare groep én zo moeten ze allemaal een fietshelm dragen. De druk van de omgeving kan zo wat afnemen, want iedereen is even cool of niet-cool bij het dragen van een fietshelm."

BEKIJK - Fietshelm verplichten of net niet?

Videospeler inladen...

Meest gelezen