© Walter Saenen,rr

Cameraman Stijn (36) reanimeert bejaarde dame op terras van brasserie De Fortuin in Kontich: “Dit toont aan hoe belangrijk een EHBO-cursus is”

Kontich -

Op het terras van brasserie de Fortuin op het Gemeenteplein in Kontich is zaterdagnamiddag een bejaarde dame hoogstwaarschijnlijk aan de dood ontsnapt. De vrouw was onwel geworden en gaf geen teken van leven meer. Cameraman Stijn De Smet, die op dat moment op het terras iets zat te eten, nam de eerste zorgen op zich en reanimeerde de vrouw.

Alexandro Yaramis

Wat een gewone werkdag had moeten worden voor Stijn De Smet (36), cameraman voor VTM Nieuws, draaide plots helemaal anders uit. “We waren met onze filmploeg in Kontich voor een nieuwsitem over een schouwspel met ridders en Vikingen”, vertelt hij. “Tijdens de middagpauze trokken we naar het centrum om daar iets te eten. We zaten nog geen drie minuten neer of ik hoorde een oudere dame plots zeggen dat er iemand geen teken van leven meer gaf. Ik ging een kijkje nemen en stelde vast dat de dame in kwestie inderdaad een levenloze indruk gaf.”

“Niemand voelde zich geroepen”

Iemand nam haar pols maar voelde geen hartslag. Daarop werden de hulpdiensten gebeld. De calltaker van de dienst 112 drong aan dat er iemand best met de reanimatie van de dame kon beginnen. De Smet, die samen met journalist Robin Ramaekers al diverse oorlogsgebieden heeft bezocht, heeft al meerdere EHBO-opleidingen gevolgd. “Er was een agent in de buurt maar die kon niet helpen, dus heb ik de eerste zorgen maar op mij genomen. In mei zat ik nog in Londen voor een cursus. Maar die zijn toch meer in het kader van het oorlogsgebeuren. Je leert er bijvoorbeeld hoe je een tourniquet moet aanbrengen”, vertelt De Smet.

Na enkele minuten kwam de dame weer tot bewustzijn. De hulpdiensten namen de situatie vervolgens in handen en brachten de vrouw over naar het ziekenhuis. “Het viel mij op dat niemand anders zich geroepen voelde om te helpen. Ze willen het misschien wel, maar kunnen het niet of panikeren. Ondanks het feit dat het mijn eerste keer was dat ik een mens heb moeten reanimeren, bleef ik er rustig onder. Dat komt deels ook door mijn job. Maar het doet je nog steeds iets, het is plots geen pop meer in een leslokaal die je reanimeert. Dit is echt. Op zulke momenten besef je hoe belangrijk het is om zo’n EHBO-cursus te volgen. Ik zal mijn eerste keer in Kontich niet rap vergeten.”

EHBO-cursus

Stijn Rotthier.© Joris Herregods

Ook Stijn Rotthier van brasserie Fortuin benadrukt het belang van zo’n EHBO-cursus: “We denken eraan om minstens elke leidinggevende in onze brasserie zo’n cursus te laten volgen. Dat is handig. Zelf heb ik het ook eens meegemaakt. Ik verslikte mij in een stukje vlees en de afwasser van het restaurant heeft mij toen geholpen. Iedereen heeft ooit wel eens zo’n les gevolgd, maar je verleert het. De mensen zouden eigenlijk op regelmatige basis zo’n cursus moeten volgen of er zou alleszins meer campagne rond moeten worden gevoerd. “Van onze kant zijn we alleszins van plan om nog enkele medische hulpmiddelen aan te schaffen zoals een defibrillator.”

Over de huidige toestand van de bejaarde dame, die volgens de uitbaters uit de buurt afkomstig is, was er nog geen duidelijkheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen