Beruchte Ecuadoraanse bendeleider overgeplaatst door maar liefst 4.000 agenten

De beruchte Ecuadoraanse bendeleider Jose Adolfo Macias is onder begeleiding van maar liefst 4.000 agenten overgeplaatst naar een extra beveiligde gevangenis. Dat schrijven verschillende buitenlandse media. Het overplaatsen van een zware crimineel komt bijna nooit met zoveel politie-inzet voor.

De Telegraaf

De overplaatsing van Macias komt vlak na de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio. Een van zijn verkiezingsbeloftes was om de banden tussen de georganiseerde misdaad en de overheid af te kappen. Macias, die ook wel bekendstaat als Fito, is juist een van de leiders van zo’n grote misdaadorganisatie. Hij zit een celstraf van 34 jaar uit voor drugshandel en moord.

Presidentskandidaat vreesde voor zijn leven

Villavicencio vreesde de bende van Macias (Los Choneros) al. “Als ik door blijf gaan met het noemen van Los Choneros zullen ze me breken”, zou de presidentskandidaat gezegd hebben. Niet veel later werd hij na een bijeenkomst in de hoofdstad Quito om het leven gebracht nadat er tot drie keer toe in zijn hoofd werd geschoten.

Na de moord op Villavicencio wordt Macias dus overgeplaatst naar een extra beveiligde gevangenis. Dat gebeurde onder begeleiding van zeker 4.000 agenten en andere veiligheidskrachten. Op videobeelden is te zien hoe de bendeleider geboeid en in zijn ondergoed verplaatst wordt door zwaarbewapende beveiligers.

Voor de moord op Villavicencio zijn zes Colombianen aangehouden. Zij zouden volgens de autoriteiten allemaal afkomstig zijn uit de georganiseerde misdaad. Een zevende verdachte stierf tijdens een vuurgevecht met de politie. Of zij ook banden hebben met Macias is niet bekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER