"Geen enkel land heeft zó veel langdurig zieken”, zegt John Crombez, nu wetenschappelijk onderzoeker bij het UZ Gent
Volledig scherm
PREMIUM
"Geen enkel land heeft zó veel langdurig zieken”, zegt John Crombez, nu wetenschappelijk onderzoeker bij het UZ Gent © Getty Images/Westend61 / rv

Geen enkel land heeft zoveel langdurig zieken als België: “Zo duur dat alle andere besparingen nutteloos worden”

Op 15 jaar tijd is het aantal langdurig zieken verdubbeld tot een half miljoen. Niet alleen 50-plussers zitten lange tijd thuis, ook jonge vrouwen doen de statistieken stijgen. En dat moet ons zorgen baren, vindt UZ Gent-onderzoeker John Crombez. “Het regeringsbeleid neemt maatregelen om de factuur van de sociale zekerheid niet te laten ontsporen. Maar door de kost van de langdurig zieken, wordt dat een nuloperatie." Welke oplossingen schuift Crombez naar voren?

259 reacties

  • Dominik martens

    5 maanden geleden
    geen enkel land heeft zo een hoge werkdruk met zo een lage levenstandaard als België in de westerse landen.
  • Marjorie Sabajo

    5 maanden geleden
    Ga maar in de ziekenhuizen draai een ochtend eens mee . Je zult dan de werkdruk zien en voelen. Mensen werken als paarden!! in de instellingen .1 som 2 man voor een grote afdeling met 28 Mensen. Ga eerst na waarom zoveel zieken ipv te willen onderdrukken. Mensen werken zeer zeer zwaar door dat er overal personeel te kort zijn. Wat je dat je gaat krijgen. Mensen beginnen oververmoeid te worden, stressen,komen met pijn aan hun rug,schouder voeten ,noem maar op . Door de werk druk.
  • Marlene De Smedt

    9 maanden geleden
    Vanaeken Jokke van die 53% vloeit voor hoge lonen een deel terug onder de vorm van subsidies voor klimaatuitgaven. De lagere lonen kunnen op die kar niet springen. Iedereen zonder uitzondering geniet van ziekteverzekering, onderwijs, wegen en andere infrastructuur. Een deel van die belastingen dient ook om de aftrek van 2e verblijven en andere luxe te financieren. Er zijn nog de gunstige fiscale voorwaarden, subsidies en borgstellingen van de overheid voor bedrijven etc.
  • Gerry Hufkens

    9 maanden geleden
    België is het enige land met zoveel incompetente politici en regeringen die liever komen vertellen dat wij moeten inleveren met onze pensioenen terwijl zij de bevolking bestelen langs de andere zijde zonder enige scrupules! Dat de mensen langdurig ziek zijn is heel logisch, zij zijn het beu om met zulke incompetente politici en regeringen opgeschept te zitten! Elk normaal mens kan een begrotingsoverschot creëren maar de gestudeerde elite in de politiek kan dit niet!
  • Robbie de Casteele

    9 maanden geleden
    De werkdruk nog wat hoger. De belastingdruk nog wat hoger. De prijzen van alles nog wat hoger. De aantal te volgen regeltjes over vanalees en nog wat, nog wat hoger. en ga zo maar door. Eindeloze lijst aan zaken die onstporen. En dan maar klagen over mensen die het niet meer aan kunnen. En maar blijven zeggen dat het langer beter en meer moet zijn, want dat is de oplossing.