Kolonel-majoor Amadou Abdramane, een van de coupplegers, tijdens een eerdere televisietoespraak.

Junta in Niger wil afgezette president vervolgen voor hoogverraad

De coupplegers in Niger hebben aangekondigd dat ze de omvergeworpen president Mohamed Bazoum willen vervolgen vanwege hoogverraad en "het ondermijnen van de veiligheid van het land". Dat hebben ze bekendgemaakt op de nationale televisie.

De situatie in Niger staat onder hoogspanning sinds de staatsgreep zo'n maand geleden. Een militaire interventie is "het laatste redmiddel" om een einde te maken aan de staatsgreep. Zo klonk het donderdag na een noodvergadering van ECOWAS, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten. Een regionale troepenmacht werd "in staat van paraatheid gebracht om de grondwettelijke orde in Niger te herstellen".

De junta in Niger reageerde daarop dat ze Mohamed Bazoum, die gegijzeld wordt, zouden doden als buurlanden zouden proberen militair in te grijpen. ECOWAS heeft haar dreigementen afgelopen weekend uiteindelijk geen kracht bijgezet. Een spoedbijeenkomst over de beste opties voor een militaire interventie werd uitgesteld.

Vervolging

In een televisietoespraak heeft kolonel-majoor Amadou Abdramane, een van de leden van het nieuwe regime, nu gezegd dat de nieuwe militaire regering genoeg bewijs heeft verzameld om de afgezette president Mohamed Bazoum te vervolgen.

Ze beschuldigen hem van hoogverraad en het ondermijnen van de interne en externe veiligheid van Niger. Ook "binnen- en buitenlandse medeplichtigen worden vervolgd", zei hij zonder namen te noemen. De militairen hebben Bazoum naar eigen zeggen afgezet vanwege zijn slechte bestuur en de "verslechterende veiligheidssituatie" in Niger.

De junta zegt haar beschuldigingen te baseren op uitwisselingen tussen Bazoum en onderdanen, buitenlandse staatshoofden en verantwoordelijken van internationale organisaties. 

"Onmenselijke sancties"

De coupplegers hekelen ook "de illegale, onmenselijke en vernederende sancties" die werden opgelegd door ECOWAS. "De bevolking van Niger wordt zwaar op de proef gesteld door die sancties", klinkt het. Zo zouden ze verstoken zijn van medicijnen, voedsel en elektriciteit. 

Abdramane zegt daarbij dat "alle dringende maatregelen worden genomen om de gevolgen van de sancties zoveel mogelijk te verzachten".

Wat is ECOWAS?

ECOWAS is een regionale organisatie die is opgericht met als doel economische integratie en samenwerking te bevorderen tussen de West-Afrikaanse landen. ECOWAS werd opgericht in 1975 en telt momenteel 15 lidstaten uit de regio.

De organisatie streeft naar het bevorderen van economische groei, sociale ontwikkeling, politieke stabiliteit en vreedzame samenwerking tussen de lidstaten door middel van gemeenschappelijke projecten, beleidsmaatregelen en overeenkomsten.

Meest gelezen