UK MINISTRY OF DEFENCE

Naast Deense luchtmacht onderscheppen ook Britse gevechtsvliegtuigen Russische bommenwerpers 

Zowel de Deense als de Britse luchtmacht heeft vanochtend twee Russische bommenwerpers onderschept. Terwijl de Britten de Russische toestellen opvingen ten noorden van de Shetlandeilanden, onderschepten de Denen twee bommenwerpers die op weg waren naar het verantwoordelijkheidsgebied van Nederland. Het gebeurt wel vaker dat Russische gevechtsvliegtuigen in die regio onderschept worden.

Om 7.19 uur deze ochtend kreeg de Quick Reaction Alert (QRA) op de vliegbasis Volkel in Nederland melding van de aanwezigheid van twee Russische bommenwerpers (en niet één zoals eerder gemeld) boven het Baltische gebied. De vliegtuigen leken op weg naar het Nederlandse grondgebied. Twee Nederlandse F-16's zijn uit voorzorg opgestegen, maar de Deense luchtmacht kon de bommenwerpers eerder onderscheppen.

Later op de dag liet het Britse ministerie van Defensie weten dat Britse gevechtsvliegtuigen ten noorden van Schotland ook twee Russische bommenwerpers hebben onderschept. Dat gebeurde ten noorden van de Shetlandeilanden, zo blijkt uit de mededeling. 

Deze foto's werden verspreid door het Britse ministerie van Defensie:

UK MINISTRY OF DEFENCE
UK MINISTRY OF DEFENCE

Wat is de QRA?

De Quick Reaction Alert houdt in dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 jachtvliegtuigen paraat staan om te reageren op schendingen van het NAVO-luchtruim. De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen voor een onderschepping en moet vooral tonen dat de NAVO snel kan reageren op mogelijke dreigingen. Het is dus ook een vorm van afschrikmiddel tegen vijandige acties.

Ook Belgische gevechtsvliegtuigen kunnen opgeroepen worden voor een interceptie. In 2021 gebeurde dat bijvoorbeeld twee keer. Ook toen werden Russische bommenwerpers boven de Noordzee en het Baltische gebied waargenomen. 

Dat Russische bommenwerpers onderschept worden boven het Baltisch gebied is niet uitzonderlijk, weet Ruslandkenner Jan Balliauw. Russische gevechtsvliegtuigen vliegen daar meerdere keren per week. 

Het is ook niet uitzonderlijk dat ze daar onderschept worden door westerse vliegtuigen. Die westerse vliegtuigen vliegen uit als Russische vliegtuigen niet met de luchtverkeersleiding praten, waardoor ze een gevaar kunnen vormen voor de vliegveiligheid. Dat is hoogstwaarschijnlijk nu ook gebeurd. 

Het gebied waar de vliegtuigen actief waren is ook internationaal luchtruim, dus de vliegtuigen doen eigenlijk niets verkeerd. De koers die ze daar aanhouden, doet denken dat ze naar Nederland vliegen, maar dat is eigenlijk niet zo.

Zolang de Russische bommenwerpers het NAVO-luchtruim dus niet binnenvliegen, is er geen sprake van een internationaal incident. 

Waarom vliegen Russische bommenwerpers zo dicht bij het luchtruim? 

De Russische toestellen vliegen niet toevallig heel dicht bij de NAVO-luchtgrenzen. Het Russische leger tast heel bewust de grenzen af om te zien hoe snel er gereageerd wordt. Met een onderschepping van de QRA maakt de NAVO wel duidelijk dat de provocatieve vluchten door Rusland niet getolereerd worden.

België en Nederland zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de bewaking van het luchtruim van de Benelux-landen. Ze wisselen elkaar om de zoveel weken af. Er staan altijd twee F-16's klaar voor die taak. In Nederland gebeurt dit vanop de vliegbasis Leeuwarden of Volkel, in België is dat in Florennes of Kleine Brogel. Sinds april staat Nederland in voor de bewaking.

Meest gelezen