Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Dodental na zware branden in Hawaï loopt verder op tot 99: "Vrees voor elke dag 10 tot 20 bijkomende slachtoffers"

Zowel de menselijke als de materiële tol van de zware natuurbranden in Hawaï lopen verder op. Zeker 99 mensen zijn nu omgekomen bij die branden. Dat melden de lokale autoriteiten. Volgens de gouverneur van Hawaï zullen er elke dag tien tot twintig slachtoffers bijkomen en loopt de schade op tot ruim 5 miljard euro.

De politie van het Hawaïaanse eiland Maui heeft het aantal bevestigde doden aangepast naar 99. Dat heeft het lokale bestuur vandaag medegedeeld in een verklaring. Nu al zijn de branden de dodelijkste van de afgelopen eeuw in de Verenigde Staten.

Tientallen mensen zijn nog vermist, dus mogelijk zal het dodental de komende dagen nog verder oplopen. Ook de gouverneur van Hawaï Josh Green verwacht dat de hulpdiensten "waarschijnlijk tien tot twintig mensen per dag zullen vinden", zolang de zoekacties duren. Het is nog niet duidelijk wanneer de zoekacties worden afgerond. Volgens de gouverneur zal dat wellicht nog een tiental dagen duren.

Hulpverleners zoeken tussen de resten van huizen nog steeds naar overlevenden, maar slechts 3 procent van het zoekgebied kon al met honden worden doorzocht. De zwaarste branden zijn ondertussen voorbij, maar her en der flakkert het vuur toch opnieuw op. 

Nu de communcatie stilaan weer wordt hersteld, neemt het aantal vermiste personen wel af. Volgens de gouverneur zijn er nog 1.300 mensen vermist. Eerder was er nog sprake van een tweeduizendtal vermisten.

Miljarden dollars schade

Bij de branden van de afgelopen dagen werden alleen al in de historische stad Lahaina meer dan 2.700 panden vernietigd, volgens de gouverneur. "Om helemaal eerlijk te zijn: er is daar niets te zien, behalve de totale verwoesting. We schatten dat er voor zeker 5,6 miljard dollar (ongeveer 5,1 miljard euro) aan schade is", zegt Green. 

Ook de federale hulpverlening komt nu helemaal op gang. "We zetten alle overheidsmiddelen in en proberen er zo alles aan te doen om het lijden te verlichten", zegt Green. Het Federal Emergency Management Agency (FEMA) overziet die overheidssteun en heeft op dit moment 416 mensen ter plaatse. 

"Blijf weg"

Ondertussen worden toeristen ook aangeraden om niet naar Maui te reizen. Volgens de lokale autoriteiten zijn de hotels nodig om de duizenden dakloze Hawaïanen op te vangen. Ongeveer 46.000 inwoners zouden het eiland intussen al verlaten hebben. 

BEKIJK - Veel inwoners van Hawaï zijn nog op zoek naar hun geliefden:

Videospeler inladen...

"De komende weken moet alle aandacht van de federale en de lokale overheid gaan naar de lokale bevolking", zegt de toeristische autoriteit van Hawaï. "De reisindustrie moet zich focussen op de opvang van inwoners die noodgedwongen hun woning of zaak moesten verlaten." De andere eilanden van de eilandengroep Hawaï zijn wel nog bereikbaar voor toeristen.

Kritiek op brandweer

Nu duidelijk wordt hoe groot de schade van de zware branden is, groeit ook de kritiek op de overheid. Uit gegevens van de Hawaïaanse hulpverleners blijkt dat de waarschuwingssirenes nooit geklonken hebben voor het vuur de stad bereikte. Overheidsmedewerkers reageren dat er telefonische waarschuwingen en televisie- en radioberichten werden verspreid, maar door stroompannes en communicatieproblemen zou het bereik daarvan erg beperkt geweest zijn.

Door de erg droge zomer en de sterke winden van de orkaan, konden de branden zich erg snel verspreiden. Toch rijzen er ook vragen over het personeelsbestand van de brandweer. Volgens Bobby Lee, verantwoordelijk voor de Hawaïaanse brandweerlieden, zijn er slechts 65 brandweerlieden die branden moeten blussen op drie eilanden: Maui, Molokai and Lanai.

Er is onbegrip omdat er duidelijk geen lessen zijn getrokken uit de vorige zware branden in 2018, vinden veel inwoners. "We hebben duidelijk onze les nog niet geleerd", zegt ook Congreslid Jill Tokuda aan CNN. "We moeten ervoor zorgen dat we het beter doen."

Er loopt een onderzoek naar hoe de zware branden zijn ontstaan. 

Meest gelezen