De Zweedse vlag wordt verbrand in Iran n.a.v. een Koranverbranding (januari 2023)
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw koranverbranding in Zweden, Verenigd Koninkrijk waarschuwt voor "terroristische aanvallen"

In Zweden is voor de vierde keer een koran in brand gestoken. Een groep Iraakse migranten wil op die manier protesteren tegen de toenemende invloed van de islam. De koranverbrandingen bemoeilijken de toetreding van Zweden tot de NAVO én vormen een gevaar voor de veiligheid van de bevolking. Het Verenigd Koninkrijk waarschuwt dat de kans op een terroristische aanval in het land groot is.

Het Verenigd Koninkrijk heeft haar reisadvies aangepast na een nieuwe Koranverbranding in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De Britse overheid denkt dat "willekeurige aanvallen zich kunnen voordoen, ook in plaatsen waar veel buitenlanders komen". Het land raadt haar burgers af om in de nabije toekomst naar Zweden te reizen. 

Het is al de vierde keer dat het heilige boek van de moslims er wordt verbrand. Achter de verbrandingen zit een groep Iraakse vluchtelingen, die zich tegen de groeiende invloed van de islam wil verzetten. En dan wordt al snel gekeken naar Salwan Momika, een Iraakse vluchteling die nu in Zweden verblijft. Hij was de persoon met wie het allemaal begon. 

Op 28 juni verbrandde Momika voor de grootste moskee van Zweden de Koran. In Zweden kan dat, want daar is vrijheid van meningsuiting.

Maar in thuisland Irak is men niet opgezet met heel deze situatie. In Irak willen ze Momika trouwens graag berechten voor zijn provocatieve acties. In Zweden willen ze de Iraakse vluchteling echter niet uitleveren, aangezien die berechting voor Momika hoogstwaarschijnlijk de dood betekent. 

NAVO-toetreding in het gedrang

En ook de Zweedse regering zit verveeld met de verbrandingen, vooral omdat het de toetreding tot het westerse militaire bondgenootschap NAVO bemoeilijkt. Turkije, dat voor 98 procent uit moslims bestaat, is niet te spreken over het hele gebeuren. De koranverbrandingen weerhielden de Turkse president Erdogan er immers een tijdlang van om de toetreding van Zweden tot de NAVO goed te keuren. Uiteindelijk kreeg het land de Turkse steun wel. In oktober zal er over de toetreding gestemd worden.

Toch komt de diplomatieke relatie door de nieuwe acties opnieuw op de helling te staan. De Zweedse overheid dreigde er bovendien al mee om de demonstranten niet langer te beschermen, maar dat is voorlopig nog niet gebeurd.

Correspondent Jeroen Visser was erbij toen de Koran vandaag verbrand werd. "Ik was bovendien niet alleen", vertelt hij. "Er stonden heel wat internationale journalisten bij, zelfs vanuit Japan. Het wordt stilaan een soort circus, waar de hele wereld naar kijkt. Maar de personen die achter de verbrandingen zitten, die genieten natuurlijk van al die aandacht."

Verhoogde dreiging

Maar de spanning stijgt nu ook de veiligheid van de burgers in gevaar komt. Het Verenigd Koninkrijk heeft haar inwoners al gewaarschuwd dat er een hoge kans is op terroristische aanslagen in Zweden. Ze raden het af om in de nabije toekomst naar het land te reizen. De afgelopen maand heeft de Zweedse politie ook het terreurniveau verhoogd naar niveau 3. 

"Deze ochtend heeft de veiligheidsadviseur van Zweden nogmaals gewaarschuwd voor de toenemende dreiging", zegt Visser. "Hij zei dat Zweden in het buitenland en Zweedse bedrijven in het buitenland extra waakzaam moeten zijn. Ook de grenscontroles werden nu verscherpt."

De Zweedse regering heeft ook laten weten dat ze de wet die het mogelijk maakt om dit soort demonstraties te houden, misschien wil aanpassen. 

Meest gelezen