Een Amerikaans olieveld. De VS springen in het gat dat Saudi-Arabiƫ laat vallen.

Vraag naar olie blijft wereldwijd groeien, ondanks zomer van klimaatrampen

Nooit eerder lag de wereldwijde vraag naar olie hoger dan in juni. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap. 2023 is zelfs op weg naar een absoluut jaarrecord. Het grootste deel van de gestegen vraag komt uit China, maar ook de vele vliegreizen deze zomer spelen mee. Volgend jaar zou de groei wel vertragen.

De bosbranden in Hawaii zijn, met minstens 96Ā doden, de ernstigste natuurramp uit de recente Amerikaanse geschiedenis. De temperatuur van het oceaanwater breekt over de hele wereld niet gewoon records, ze verpulvert ze. En juli 2023 was de warmste maand ooit gemeten op aarde.Ā Klimaatwetenschappers waarschuwen dat het verbruik van fossiele brandstoffen, de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering, zo snel mogelijk naar beneden moet.Ā 

En toch blijft de wereldwijde vraag naar olie stijgen. Dat blijkt uit het nieuwe maandrapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). In juni verbruikte de wereld 103 miljoen vaten olie per dag, een absoluut record. Deze maand zou een nieuw maandrecord kunnen volgen. Als de trend zich doorzet, wordt ook 2023 een recordjaar met een verbruik van gemiddeld 102,2 miljoen vaten per dag. Dat is 2 miljoen vaten meer dan vorig jaar.

Hoe dat komt? Vooral door de economische groei die iets minder lijkt tegen te vallen dan gevreesd. Neem nu China. Dat is op zijn eentje goed voor 70 procent van de gestegen vraag naar olie in juni. Maar ook de luchtvaart is een belangrijke factor. Die beleeft een goed zomerseizoen.

Dat is vooral goed nieuws voor de olieproducerende landen die zich verenigden in het blok OPEC+. Zij kunnen profiteren van de stijgende prijs voor olie op de wereldmarkt. Saudi-Arabiƫ hielp die prijsstijgingen een handje door zijn productie in juli verder terug te draaien en zo schaarste te creƫren. Het land beperkt zijn productie al maandenlang. Ook Rusland sprong op de kar. Een vat Brent-olie, de internationale standaard, kost daardoor momenteel rond de 87 dollar, bijna een recordniveau voor dit jaar.

Minder traditionele olieproducerende landen zoals de Verenigde Staten, Braziliƫ en Guyana sprongen in het gat dat de OPEC+ liet vallen. Zij verhoogden hun productie. Toch wordt verwacht dat de olieprijzen de volgende maanden nog zullen blijven stijgen.

Tragere groei in 2024

Het IEA denkt dat de vraag naar olie ook in 2024 zal stijgen, zij het iets trager, met 1 miljoen vaten per dag. Dat zou dan weer komen doordat de economische heropleving na corona stilaan ten einde loopt, door hogere efficiƫnte-standaarden en doordat er steeds meer elektrische voertuigen op de baan komen.

Elektriciteit is goed voor zo'n 40 procent van de wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen. Daar is de daling stilaan in zicht. In februari kondigde het IEA nog aan dat het verwacht dat er vanaf 2025 wereldwijd steeds minder fossiele brandstoffen gebruiktĀ zullen worden om elektriciteit op te wekken.

Meest gelezen