Genoeg elektriciteit voor de hele wereld? Het kan met drijvende zonnepanelen op de evenaar

De wateren rondom de evenaar zijn bij uitstek geschikt voor drijvende zonnepanelen. Zelfs zo geschikt dat ze op papier genoeg zonne-energie opwekken voor de hele wereld. Dat stellen onderzoekers van de Australian National University.

De evenaar kent veel rustige wateren waar relatief weinig stormen voorkomen. Dat maakt deze gebieden bij uitstek geschikt voor drijvende zonne-energieparken, stellen de onderzoekers. Door de rustige omstandigheden kunnen de zonnepanelen op relatief simpele draagconstructies geplaatst worden en dat drukt de kosten.

Drijvende zonnepanelen op de evenaar

De Australische onderzoekers brachten de gebieden in kaart met de meeste potentie. Dit zijn gebieden waar in de afgelopen veertig jaar bijna geen hoge golven (zes meter of hoger) of harde windstoten geregistreerd zijn. Als alle gebieden die aan deze criteria voldoen worden uitgerust met drijvende panelen, wekken ze ruim 1 miljoen terawattuur aan zonne-energie per jaar op, aldus de onderzoekers.

Zo blijken de wateren rondom Indonesië erg geschikt voor de opwekking van zonne-energie. Alleen in dat gebied zou jaarlijks al 35.000 terawattuur opgewekt kunnen worden. Ter vergelijking: wereldwijd wordt er momenteel zo’n 30.000 terawattuur aan elektriciteit geproduceerd. Ook de kust van West-Afrika blijkt bijzonder geschikt voor de installatie van drijvende zonnepanelen, stellen de onderzoekers.

Voor- en nadelen van drijvende zonnepanelen

Drijvende zonnepanelen hebben een aantal belangrijke voordelen. Zo zorgt het water voor natuurlijke koeling, waardoor de zonnepanelen beter presteren. Drijvende zonneparken benutten daarnaast gebieden die in principe geen andere functie vervullen. Dit in tegenstelling tot zonneparken op land, die juist ten koste gaan van andere functies die het gebied had kunnen vervullen.

Nadelen zijn er ook: zo kan zeewater leiden tot corrosie. Klimaatverandering kan er daarnaast voor zorgen dat wateren die nu geschikt zijn voor drijvende zonnepanelen in de toekomst juist te ruig worden, waardoor drijvende zonneparken wellicht sneuvelen.

Zon op zee

Drijvende zonnepanelen worden momenteel al veelvuldig toegepast op stille wateren, zoals (stuw)meren. Zon op zee is uitdagender, vanwege de ruigere omstandigheden. Verschillende bedrijven zien desondanks potentie, waaronder het Nederlandse SolarDuck.

Meer