AFP or licensors

Oud-president Trump aangeklaagd in Georgia voor poging tot beïnvloeding verkiezingsuitslag in 2020, hijzelf wil met rapport komen

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is aangeklaagd door de Amerikaanse staat Georgia voor de poging tot beïnvloeding van de verkiezingsuitslag in 2020. Hij wordt aangeklaagd voor onder andere afpersing, samenzwering en valse verklaringen. Het is al de vierde strafzaak tegen Trump. Hijzelf doet het zoals steeds af als een "heksenjacht" en zegt met een gedetailleerd rapport te zullen komen over kiesfraude in Georgia. 

Deze nieuwe aanklacht gaat over zijn rol bij de poging tot het beïnvloeden van de verkiezingsuitslag in 2020 in de staat Georgia. De aanleiding van het onderzoek was een telefoontje van Trump op 2 januari 2021 naar onder meer Brad Raffensperger, een partijgenoot en op dat moment de belangrijkste verkiezingsofficial in de staat.

Het gesprek met Raffensperger laat weinig aan de verbeelding over. Trump zet hem onder druk om het verkiezingsresultaat in de staat aan te passen. Hij vraagt letterlijk om stemmen te "vinden" om hem alsnog aan een overwinning te helpen.

Georgia was een zogenoemde kantelstaat in de verkiezingen van 2020. Zijn tegenstander en huidig president Joe Biden won er nipt met ongeveer 12.000 stemmen verschil.

Beluister hier fragmenten van het bewuste telefoongesprek:

De staat Georgia klaagt Trump nu aan voor onder meer afpersing, samenzwering en het afleggen van valse verklaringen. Trump komt niet alleen op de beklaagdenbank te zitten. Samen met hem zullen nog 18 mensen terechtstaan. Onder meer zijn voormalige advocaat Rudy Giuliani en zijn ex-stafchef Mark Meadows. 

Vierde strafzaak

Dit is al de vierde strafzaak tegen Donald Trump. Eerder werd de ex-president aangeklaagd omdat hij vertrouwelijke documenten op zijn landgoed Mar-a-Lago bewaarde. De documenten werden vorige zomer bij een inval van de FBI in beslag genomen.

Vorige maand pas was er een aanklacht over zijn rol bij de mogelijke poging tot het beïnvloeden van de verkiezingsuitslag in 2020 en de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Dit is een federale rechtszaak die dus gedeeltelijk om dezelfde materie draait als die in Georgia.

Trump en de andere mensen die zijn aangeklaagd, moeten binnenkort al eens voor de rechter verschijnen. Daar zullen ze formeel vernemen waar ze van worden beschuldigd. Het eigenlijke proces zal sowieso niet meer voor dit jaar zijn.

Trump wil zelf met een rapport komen

In een persbericht en op zijn sociaalmedianetwerk Truth Social spreekt Trump van een heksenjacht. De aanklager in Georgia noemt hij corrupt en "out of control". Hij hekelt ook de timing van de aanklacht: "Waarom hebben ze me 2,5 jaar geleden niet aangeklaagd? Omdat ze het middenin mijn verkiezingscampagne wilden doen. Heksenjacht!"

Later vandaag voegde Trump er op Truth Social aan toe dat hij met een gedetailleerd rapport gaat komen over wat hij "verkiezingsfraude" noemt tijdens de verkiezingen in Georgia in 2020. Dat zou komende maandag gebeuren.  

Toch opnieuw presidentskandidaat in 2024?

"De kans dat Trump veroordeeld wordt is zeker niet klein", weet onze VS-correspondent Björn Soenens. "De aanklagers denken voldoende bewijs te hebben voor een veroordeling. Hij kan tot 20 jaar cel krijgen, wat gezien zijn leeftijd eigenlijk levenslang zou betekenen."

BEKIJK - Buitenlandjournalist Thomas Degraeve over de mogelijke celstraf die Trump boven het hoofd hangt:

Videospeler inladen...

Trump is de eerste voormalige of zittende Amerikaanse president die voor de rechter moet komen voor een misdaad. Dat belet hem trouwens niet om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar in november. Sterker nog: hij kan gewoon veroordeeld worden, in de cel zitten en toch winnen. Wat er dan moet gebeuren is nog niet helemaal duidelijk.

Wat wel zeker is, is dat Trump, als hij opnieuw president zou worden, zichzelf geen gratie kan verlenen voor de zaak in Georgia. Dat kan hij wél voor de federale aanklachten die tegen hem lopen. 

De 77-jarige Trump is dus weer kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Hij hoopt de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen. Alle aanklachten tegen hem lijken zijn populariteit niet te schaden, wel integendeel. Trump ligt ruim voor in de peilingen voor de Republikeinse nominatie.

BEKIJK - Openbare aanklager bespreekt aanklachten tegen onder meer Donald Trump en Rudy Giuliani:

Videospeler inladen...

Meest gelezen