© rdr

Werken kerkhof Ellikom van start

Vanaf vandaag starten de werken aan het kerkhof in Ellikom. "Die kaderen in het beleid van de gemeente om pesticiden drastisch te beperken", zegt Marco Goossens", schepen van openbare werken.

RDR

Door de inspanningen van de voorbije jaren hoort Meeuwen-Gruitrode in dit verband tot de besten van de klas. "Momenteel wordt 94% van het openbaar domein pesticidenvrij onderhouden. De overige 6% realiseren we de komende jaren stapsgewijs door de herinrichting van onze kerkhoven. Het kerkhof van Wijshagen werd vorig jaar al aangepakt en nu is Ellikom aan de beurt.”De eerste stap hierbij is het verwijderen van het siergrind rondom de graven. De wandelpaden worden hersteld indien nodig en grote open oppervlaktes worden ingezaaid met gras. Aan het eind zal er een bloemenborder aangeplant worden; ook kleine ruimtes tussen de graven die niet gemaaid kunnen worden, worden beplant.

De voormalige begraafplaats van Wijshagen en ook de gemeentelijke begraafplaats van Ellikom krijgen zo een volledige andere look. De heraanleg in Wijshagen werd gestart eind 2015, hier is gekozen voor een parkfunctie. Nu komt de heraanleg van de begraafplaats in Ellikom aan de beurt.

Het verbod op pesticiden dwingt de gemeente ertoe om haar patrimonium, dus ook de kerkhoven, onderhoudsvriendelijker te maken. Voor de herinrichting van de kerkhoven worden geen graven verplaatst. Tijdens een druk gevolgde infovergadering kregen de bewoners van Ellikom meer informatie over het nieuwe plan van heraanleg.

“Een 20 tal graven in Ellikom krijgen een bordje. We vragen de familie om contact te nemen met de gemeente. Met toestemming van de familie willen we het graf aanpassen in kader van de heraanleg. Zo voorzien we meer groenaanplant, gras en lage beplanting, tussen de graven. Deze graszones worden mee opgenomen in het maaiplan", zegt schepen Marco Goossens.

De bedoeling is op een termijn van vijf jaar alle gemeentelijke kerkhoven een nieuwe groenere look te geven.Meer info aan het burgerloket in het gemeentehuis.

RDr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer