Foto ter illustratie

Gemeenteschool in Glabbeek wekt vanaf 1 september alle elektriciteit zelf op

De gemeenteschool van Glabbeek wordt vanaf 1 september volledig energieneutraal. Alle elektriciteit die de school zal gebruiken, wekt ze voortaan zelf op met de 228 zonnepanelen op het dak.

Op het dak van gemeenteschool De Springplank in Glabbeek worden deze week 188 extra zonnepanelen geïnstalleerd. Eerder werden er op het gebouw van de kleuterschool al eens 40 zonnepanelen gelegd. Op die manier wil het gemeentebestuur van Glabbeek de school volledig energieneutraal maken tegen de start van het nieuwe schooljaar.

Huurkoop van zonnepanelen

Net als heel wat andere gemeentebesturen investeert Glabbeek al een tijdje in energiebesparende maatregelen. De ambitie van het huidige gemeentebestuur is om de daken van alle gemeentelijke gebouwen binnenkort te voorzien van zonnepanelen. Het gemeentehuis, de sporthal en gemeenschapscentrum De Roos kwamen al aan de beurt. De komende maanden volgen ook nog onder andere het parochiecentrum in deelgemeente Kapellen, het OCMW-gebouw en evenementenhal Hangaar 44.

Voor het project sloot het gemeentebestuur een huurkoopovereenkomst af met energiebedrijf Enbro. Voor de huurkoop van in totaal 774 zonnepanelen betaalt Glabbeek jaarlijks 30.000 euro aan het bedrijf. Volgens burgemeester Reekmans levert de investering jaarlijks een besparing van 70.000 euro op. Glabbeek laat de CO₂-uitstoot ook dalen met 155.000 kilogram per jaar door haar elektriciteit zelf op te wekken.

Meest gelezen