KU Leuven stijgt naar plaats 85 in wereldranking beste universiteiten, UGent zakt naar 83e plaats

KU Leuven stijgt tien plaatsen in de Shanghai-rangschikking van beste universiteiten en komt daarmee op de 85e plek. De Universiteit Gent zakt naar plaats 83. Amerikaanse universiteiten domineren de hoogste regionen van de ranking met Harvard voor het 22e jaar bovenaan.

Liefst acht universiteiten in de top-10 bevinden zich in de Verenigde Staten. Naast Harvard zijn ook Stanford (2), Massachusetts Institute of Technology (3), Berkeley (5), Princeton (6), Columbia (8), CalTech (9) en Chicago (10) weerhouden. De Britse universiteiten van Cambridge (4) en Oxford (7) vervolledigen de top-10.

De Université Paris-Saclay is de eerste niet-Angelsaksische universiteit op de 15de plaats. Twee Belgische universiteiten halen de top-100. De UGent staat op de 83ste plaats, de KU Leuven volgt op de 85ste. Vorig jaar prijkte de Gentse universiteit op de 74ste plaats. Leuven, vorig jaar 95ste, wint dan weer wat terrein. Net als vorig jaar bevindt de Université Libre de Bruxelles (ULB) zich tussen plaats 101 en 150.

Focus op onderzoek

De 'Academic Ranking of World Universities' (ARWU) wordt jaarlijks opgemaakt door Shanghai Ranking Consultancy, een onafhankelijke organisatie die focust op hoger onderwijs. Voor de ranking zijn meer dan 2.500 onderzoeksinstellingen over de hele wereld geanalyseerd.

Onder de zes criteria die Shanghai hanteert, is er het aantal Nobelprijswinnaars, het aantal meest in hun discipline geciteerde wetenschappers en het aantal publicaties in de wetenschappelijke vakbladen Science en Nature. De ranking wordt sinds 2003 gepubliceerd. De ranking is dus eerder gebaseerd op onderzoek dan op onderwijs, wat soms tot kritiek leidt.

Meest gelezen