De nieuwe enkelband.
Volledig scherm
De nieuwe enkelband. © VTM

Nieuwe enkelbanden waarschuwen slachtoffers als dader in de buurt is: “Zo kunnen we levens redden”

Vanaf het voorjaar van 2024 wordt het elektronisch toezicht in ons land uitgebreid met een nieuwe generatie enkelbanden. Deze kunnen slachtoffers waarschuwen bij nabijheid van daders, jeugdcriminelen volgen via gps en alcohol- en drugsgebruik monitoren. “We kunnen op die manier levens van slachtoffers redden", aldus Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA).

20 reacties

  • nicky vandee

    9 maanden geleden
    Enkelband, lijkt me meer op 'n beloning dan 'n straf, Je hebt veel vrijheid, geluk zakken, je lacht er gewoon mee en geniet van het leven in eigen omgeving, de nor is je plaats, daar kan je rustig nadenken over je délicten. Hier wordt niet genoeg gestraft, moet meer worden ipv al dat gepamper.
  • Inge Van Lancker

    9 maanden geleden
    “Als je bijvoorbeeld in een park bent en de dader is er ook, krijg je een melding om weg te gaan via de app." Wat ik dus tussen de lijnen lees: niet enkel de dader wordt in de gaten gehouden maar ook het slachtoffer wordt continue gevolgd, anders zou men niet weten dat het slachtoffer in de buurt van die dader in het park is. Ik dacht dat een enkelband diende om thuis je straf uit te zitten en niet om rond te hangen in een park of zo. Ik weet niet of ik dit als slachtoffer zou willen...
  • Johny vanderlinden

    9 maanden geleden
    Is het niet aan het gerecht om de slachtoffers te verwittigen als de dader met een enkelband of voorlopig vrijkomt, wat ben je als slachtoffer met een signaal, beter zou er een luide toeter afgaan als de dader niet is waar hij hoort te zijn.
  • Ludo Hermans

    9 maanden geleden
    Zou Justitie niet beter iets uitvinden om levens van nooit vergoede slachtoffers te redden?
  • Jean West

    9 maanden geleden
    Men kan de dader volgen maar door de app kunnen ook de slachtoffers overal gevolgd worden door justitie. Wat met de privacy van het slachtoffer?