Demonstratie in Niger, Niamey.
Volledig scherm
PREMIUM
Demonstratie in Niger, Niamey. © REUTERS

“In West-Afrika zie je vaak dat burgers bij een staatsgreep juichend de straat op trekken, ze redeneren: het kan toch niet slechter”

De West-Afrikaanse landen lijken voorlopig af te zien van een militaire interventie tegen de coupplegers in Niger. Ze willen bemiddelaars naar de regio sturen, al wordt de staatsgreep gesteund door de meeste Nigerezen. “Steeds meer mensen in de Sahel-regio geloven in een militair model met een verlichte despoot aan de macht”, zegt journalist en Afrika-kenner Gerbert van der Aa.

11 reacties

  • Gerard Stevens

    8 maanden geleden
    Rusland en China breiden hun invloedssfeer stapje per stapje uit, en het westen stond erbij en keek ernaar. We moeten dringend terug meer relaties aanhalen in onder andere Afrika en Zuid-Amerika.
  • Elle Devee

    8 maanden geleden
    En zoals altijd gaat de juichende meute de ondergang tegemoet. Het enige wat de Russen interreseert zijn de grondstoffen. En daar zullen lokale dictators ook van profiteren. En Jan met de pet komt van de regen in de drop.
  • guy meynen

    8 maanden geleden
    De geschiedenis leert dat als je denkt dat het toch niet slechter kan, het inderdaad toch gebeurt.
  • Sonja VanDeWiele

    8 maanden geleden
    De geldkraan dichtdraaien voor dergelijke landen. Russen en Chinezen moeten moeten nu maar sponseren.
  • Walter Jansen

    8 maanden geleden
    Ben absoluut niet voor dictatuur maar soms is het beter een sterk centraal beleid te hebben dan overloos gediscussieer zoals in België. Zonder iets te bereiken en zonder visie te hebben... wat niet betekent dat ik het zoals in sommige Afrikaanse landen wil.