Michael Van Craen

Tijd voor volgende restauratiefase: westzijde Sint-Gummaruskerk wordt opgelapt

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele trekt 2,6 miljoen euro uit voor de volgende fase van de restauratie van de Sint-Gummaruskerk in Lier. Het gaat om een premie voor de restauratie van het interieur, de daken, gevels en ramen aan de kant van het Kardinaal Mercierplein. De restauratie begon meer dan twintig jaar geleden, maar het dossier bleef meermaals vastzitten.

Het is tijd voor de volgende fase van de restauratie van de Sint-Gummaruskerk in Lier. Deze keer is de westzijde van het monument aan de beurt. De gevels, daken en glas-in-loodramen maken deel uit van deze restauratiefase. Verder krijgt het interieur van de toren een oplapbeurt. De kerk staat bekend om haar glasschilderkunst uit de 15e en 16e eeuw. 

Toeristische bezoekplaats

De kerk maakt, samen met het Heilige Geest Godshuis en de Sint-Pieterskapel, deel uit van de Sint-Gummarussite. Vandaag staat de site zo goed als leeg, maar na de restauratie moet ze een toeristische trekpleister worden voor de stad Lier. Als de werken volgens plan verlopen, zal de kerk pas in 2029 zowel aan de binnen- als de buitenkant gerestaureerd zijn. Eind 2024 zou de kerk wel open zijn voor het publiek.

Meest gelezen