© AP / Reuters

Plus ArtikelRecensie Serie

Netflixserie ‘Depp vs Heard’ maakt proces nog ongemakkelijker dan het al was

De docureeks ‘Depp vs Heard’ gaat in op de rol van sociale en online media bij het monsterproces tussen de twee Hollywood-sterren Johnny Depp en Amber Heard. Verder dan een nog ongemakkelijker gevoel geven, gaat het echter niet.

Eva De Poorter
‘Depp vs Heard’Van: Emma Cooper3 afleveringen van 45 minutenNu te zien op Netflix

“Welkom bij Darth News, dit wordt de samenvatting van dag één.” Een kerel met het masker van Marvel-superheld Deadpool over zijn hoofd getrokken kondigt zijn verslag aan op Youtube. Hij was live aanwezig bij het proces met twee Hollywood-sterren in de hoofdrollen: Johnny Depp en Amber Heard.

Depp klaagde zijn ex-vrouw aan, na haar opiniestuk in The Washington Post in 2018. Daarin trad ze naar buiten als slachtoffer van huiselijk geweld. Hoewel ze haar ex-man nooit bij de naam noemde, liet het artikel volgens Depp toch uitschijnen dat hij haar zou hebben misbruikt. Een beschuldiging waar hij 50 miljoen dollar schadevergoeding voor eiste, wegens laster. Heard diende daarop zelf een claim in, en vroeg 100 miljoen dollar omdat het team van Depp haar afschilderde als leugenaar. Zes weken lang – van april tot en met juni 2022 – werd de zaak live uitgezonden.

De hele zaak werd live uitgezonden.© Netflix

Netflix en regisseur Emma Cooper blikken er in de driedelige docureeks Depp vs Heard op terug. Naar eigen zeggen zetten ze voor het eerst de getuigenissen van de twee sterren tegenover elkaar, om het verhaal te reconstrueren. Maar vooral hebben ze aandacht voor de rol van sociale media en online platformen. Daarvoor gebruikten ze 200 uur aan streammateriaal – dat miljoenen keer werd bekeken –, van gewone nieuwsmedia, maar ook van Tiktok en Twitter. Het internet stond toen inderdaad bol van podcasts, internetmemes, ludieke filmpjes, hashtags als #justiceforjohnnydepp en commentaar. Of ze nu kennis hadden van de rechtspraak of niet.

Extra dramatiek

De beschuldigingen van fysiek geweld langs beide kanten worden in de docu nog eens opgerakeld. Ondersteund door onnodige en veel te dramatische muziek. Populair op het internet was vooral het verhaal over de menselijke uitwerpselen die op het echtelijke bed lagen. Nadat Heard vertelde over hoe Depp haar seksueel misbruikt had met een fles wodka, was het hek helemaal van de dam.

Het proces voelde vorig jaar al ongemakkelijk om te volgen. Dat velen hun mening en misinformatie spuiden en grappen maakten, was geweten. Het nu op een rijtje zien, maakt het alleen maar ongemakkelijker. Het zorgt voor een kritischere blik op sociale media. Vooral wanneer duidelijk wordt dat content creators dankzij het proces miljoenen hebben verdiend.

Tussenshots als deze zitten er te vaak in. Mensen die staren naar hun telefoon, maar overduidelijk in scène gezet.© Netflix

De jury mocht van de rechter buiten de rechtszaal niets lezen of bekijken over het proces. Maar afgezonderd van de buitenwereld werden ze niet. Na het proces bleek bovendien dat er aanvankelijk “niet-relevante” sms’en uit het proces zijn weggehaald, die alsnog belangrijk materiaal in het nadeel van Depp bevatten, die gelijk kreeg van de jury. Is de waarheid dan wel aan het licht gekomen? Hebben sociale media een rol gespeeld? Eén iemand vatte het treffend samen: “We geloven niet meer de persoon die de waarheid spreekt. We beslissen wie we geloven op basis van wie we het leukst vinden.”

Skippen

Dat sociale media in deze tijden een belangrijke rol spelen, is een interessant uitgangspunt. Maar Cooper verzuimt om dieper te graven. Ze toont bestaande fragmenten, maar praat niet met experten of anderen. Ze gooit met vage cijfers als “miljoenen dollars”, zonder verdere uitleg. Haar evenwicht om neutraal te zijn, dat behoudt ze wel. Maar tegelijk haalt ze vaak tussenshots boven die te duidelijk in scène gezet worden, waardoor vooral het woordje ‘sensatielust’ komt bovendrijven. Het voelt even hongerig als de streamers die geld probeerden te verdienen op de kap van Depp en Heard en hun leed. Wie dus hoopte meer te weten te komen en diepgang te vinden rond het proces, kan maar beter deze reeks skippen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer