Direct naar artikelinhoud
NieuwsViaduct van Vilvoorde

Renovatie Viaduct van Vilvoorde start een dag later

Renovatie Viaduct van Vilvoorde start een dag later
Beeld Photo News

De renovatie van het Viaduct van Vilvoorde start een dag later dan gepland. De versmalde rijstroken worden pas om woensdagavond 22 uur ingevoerd. De grootschalige werken zullen acht jaar in beslag nemen.

Het Viaduct van Vilvoorde, dat gebouwd werd in de jaren zeventig, is in slechte staat en is dringend aan renovatie toe. Vandaag rijden er dagelijks zowat 150.000 voertuigen over de brug, die 22 rijen pijlers heeft en 1,7 kilometer lang is. Dat zorgt voor heel wat slijtage, meer dan de ingenieurs vijftig jaar geleden konden voorspellen, zegt de Werkvennootschap, het agentschap dat instaat voor de renovatie.

De renovatie is een groot en complex werk. Het viaduct bestaat uit twee bruggen van elk 1,7 kilometer, het gaat dus over 3,4 kilometer snelweg. Voor de werken worden het asfalt, de stalen draagconstructie waar de betonplaat op rust, de asbesthoudende verf op de stalen draagconstructie, de vangrails en de verlichting vernieuwd. Er komt ook een nieuwe betonplaat onder het asfalt.

Fasen

De bedoeling is dat het verkeer zo veel als mogelijk over het viaduct kan blijven rijden. Het bouwwerk is immers een zeer belangrijke verkeersader voor zowel nationaal als internationaal verkeer. Daarom is beslist om de werken in verschillende fasen aan te pakken. Tijdens elke fase wordt een ander deel van het viaduct werfzone en dus afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer kan intussen op het andere deel op versmalde rijstroken blijven rijden, waar de snelheid verlaagd wordt tot 50 kilometer per uur.

De werken zouden normaal woensdagochtend al gestart zijn, maar dat werd uitgesteld. Vanaf 22 uur wordt op de Binnenring de signalisatie geplaatst om de rijstroken te versmallen. De snelheidslimiet daalt dan tot 50 km/u. Op de Buitenring blijft alles voorlopig bij het oude.

De kostprijs van het project wordt geraamd op 435 miljoen euro exclusief btw. In 2019, toen er een eerste onderzoek werd gedaan, werd het project nog geschat op 100 miljoen euro. Alle info over de werkzaamheden vindt u op www.viaductvilvoorde.be.