Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Dodental natuurbranden in Hawaï loopt op tot 106, nog maar 5 slachtoffers geïdentificeerd

Het dodental van de natuurbranden op het eiland Maui in de Amerikaanse staat Hawaï is intussen opgelopen tot 106. De identificatie van de slachtoffers verloopt erg moeizaam, voorlopig zijn slechts 5 geborgen lichamen geïdentificeerd. De federale overheid heeft een team lijkschouwers en specialisten gestuurd om te helpen.

We zijn zowat een week nadat een natuurbrand het grootste deel van het stadje Lahaina in de as heeft gelegd. Het dodental staat intussen op 105. Mogelijk loopt dat nog op. Het totale aantal vermisten is niet helemaal duidelijk doordat communicatie er moeizaam verloopt. Lijkhonden hebben voorlopig amper een derde van het getroffen gebied doorzocht. 

"De situatie op het terrein is niet gemakkelijk", legt gouverneur Josh Green uit in een videoboodschap. "We gaan zeer omzichtig te werk om de identificatie niet te bemoeilijken." Bij de slachtoffers zijn wellicht ook heel wat kinderen. "We hebben in een uitgebrand voertuig bijvoorbeeld 4 personen gevonden. Aan hun gestalte te zien ging het om een gezin met twee kinderen."

Er zijn al ruim 100 slachtoffers geborgen, maar hun identificatie verloopt erg moeizaam. Voorlopig zijn slechts vijf lichamen formeel geïdentificeerd. Twee namen zijn al vrijgegeven: Robert Dyckman (74) en Buddy Jantoc (79). De andere drie worden pas bekend gemaakt als hun familie op de hoogte is gebracht.

De federale overheid heeft intussen een team specialisten en lijkschouwers ter plaatse gestuurd om hun Hawaïaanse collega’s bij te staan. "Het is een zeer moeilijke opdracht", zegt Green daarover. "We zullen geduldig moeten zijn, gezien het grote aantal slachtoffers."

Het zoeken naar slachtoffers kan de komende dagen nog bemoeilijkt worden door het slechte weer dat voorspeld wordt. Hevige wind en regen zullen het niet makkelijker maken om menselijke resten te vinden tussen het puin.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Elektriciteitskabels oorzaak?

Het gaat om de dodelijkste ramp in de Hawaïaanse geschiedenis. Het is ook de dodelijkste natuurbrand in de Verenigde Staten in de afgelopen 100 jaar. De precieze oorzaak van de branden wordt nog onderzocht. Het lokale elektriciteitsbedrijf ligt intussen onder vuur, omdat ze de stroom niet hadden uitgeschakeld in de gebieden waar de kans op een natuurbrand groot was.

Mogelijk hebben door de hevige wind geknakte stroomkabels het vuur mee veroorzaakt, maar dat is voer voor verder onderzoek. Shane Treu, een inwoner van Maui, zag naar eigen zeggen hoe een houten elektriciteitspaal knakte door de hevige wind en de elektriciteitskabel vuur veroorzaakte in het kurkdroge gras. Hij belde de hulpdiensten en legde het vast in een video.

BEKIJK - Treu zag een elektriciteitsleiding knappen, waardoor de vonken het kurkdroge gras deden ontvlammen:

Videospeler inladen...

In eerste instantie werd het vuur er ook geblust. "We dachten allemaal dat het voorbij was, maar ’s middags wakkerde de wind het vuur weer aan", zegt Treu aan persagentschap AP. "Ik wijs niemand met de vinger, ze hebben echt wel hun best gedaan." Het huis van Treu is trouwens een van de weinige dat gespaard werd door de vlammen.

Het elektriciteitsbedrijf zelf geeft aan dat het geen makkelijke beslissing is om de elektriciteit preventief uit te schakelen, omdat dit ook grote gevolgen kan hebben.

De natuurbrand is trouwens nog steeds niet helemaal geblust. Zowat 85 procent zou onder controle zijn. Ook op een andere plaats op het eiland woedt een grotere natuurbrand die voor 60 procent onder controle zou zijn.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat hij snel naar het getroffen gebied wil reizen, maar wacht nog even omdat hij naar eigen zeggen de hulpverlening en de bergingswerken niet wil hinderen.

Meest gelezen