Binnenkort drie maanden verplichte wachttijd voor een maagverkleining

Het RIZIV, de instelling die de ziekteverzekering in ons land beheert, heeft beslist dat wie een maagverkleining wil, voortaan een wachttijd van drie maanden moet doorlopen. Het nieuws staat in De Tijd en is ons bevestigd. De bedoeling is dat de patiënt tijdens die wachttijd geïnformeerd wordt over de impact en de risico's van de operatie. 

Zwaarlijvigheid is in ons land, zoals ook elders, een fenomeen dat steeds groter wordt. Zowat één op de vijf volwassenen in België kampt met obesitas, en het aantal mensen dat een maagverkleining ondergaat, wordt geschat op veertienduizend per jaar.

Maar zo'n operatie heeft ernstige gevolgen. Patiënten moeten bijvoorbeeld levenslang extra vitamines innemen en ook blijven letten op hun voeding. En zoals aan elke operatie zijn er aan een maagverkleining ook risico's verbonden. 

Goede begeleiding is nodig

Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg schreef over dit soort ingrepen al in 2009: Voor een succesvol, langdurig effect moet de patiënt zijn voedingsgewoonten en gedrag (bv. meer lichaamsbeweging) levenslang aanpassen, en moet hij zich langdurig medisch, nutritioneel en psychologisch laten opvolgen.

Omdat het dus belangrijk is dat de patiënt goed geïnformeerd wordt, heeft het RIZIV beslist dat er voortaan verplicht drie maanden moet zitten tussen het eerste contact met een obesitaschirurg en de operatie. Nu is dat in één derde van de gevallen niet zo.

"Belgie telt heel veel ingrepen"

Patrik Vankrunkelsven, huisarts en directeur van het Belgisch Centrum voor Evidence-based Medicine (Cebam) vindt deze beslissing terecht: "Het aantal maagverkleiningen in ons land ligt hoog, hoger dan in andere landen. Er zijn ook grote verschillen naargelang de provincie waar je woont: in West-Vlaanderen heb je een veel grotere kans om zo'n maagverkleining te krijgen dan in Limburg, bijvoorbeeld.

Dat is één van de redenen waarom de overheid nu een bezinningsperiode invoert. Zodat de patiënt heel goed kan overwegen: is dit nu wat ik wil? Wil ik het risico nemen? Bovendien zijn er ook alternatieven: een diëtist raadplegen en meer bewegen. En er is ook nieuwe medicatie die echte game changers zijn."

Niet overtuigd

Bart Van der Schueren, hoofd van de obesitaskliniek van het UZ Leuven is niet overtuigd van het nut van de maatregel. Hij wijst erop dat een operatie sowieso een laatste redmiddel is. "De patiënt ziet bij ons eerst de diëtist, de psycholoog, de endocrinoloog... Dus bij ons is die wachttijd van drie maanden er sowieso."

Hij wijst erop dat het beter was geweest werk te maken van een totaaltraject voor patiënten met obesitas. "Nu ga je een averechts effect hebben waarbij mensen net vroeger terecht komen bij de chirurg, om die wachttijd niet te laten oplopen." 

Meest gelezen