Dimitri Berlanger

Hartverwarmend: inwoners Eppegem kopen appels van zwaar autistische Tristan na oproep op sociale media

Een oproep op sociale media heeft ervoor gezorgd dat de 21-jarige Tristan de vraag naar zijn appeltjes amper kan bijhouden. De jongeman uit Eppegem, die lijdt aan een zware vorm van autisme, raapt elke dag oogstappels uit de tuin bij elkaar. Na de oproep komen mensen uit de buurt massaal zijn appeltjes kopen.

Met kruiwagen in de hand trekt de 21-jarige Tristan er elke dag op uit om oogstappels op te rapen bij de appelbomen in de tuin. Die verkoopt hij vervolgens voor een kleine cent aan de mensen in de buurt. "Voor Tristan is appeltjes rapen een jaarlijkse traditie", vertelt zijn moeder, Sandra Dewandeleer. "Hij lijdt aan een ernstige vorm van autisme, en voor hem is het appeltjes rapen een rustgevende routine. Als mensen zijn appels dan ook komen kopen, fleurt hij helemaal op."

Daarom lanceerde zijn moeder een ludieke oproep in de Facebookgroep "Zemst Leeft". Die oproep ging viraal. "We hadden nooit verwacht dat er zoveel reactie op zou komen", zegt Sandra. "Hij vindt het heel leuk dat er zoveel mensen passeren. Die kopen dan wat appeltjes en geven hem een envelop met een centje en een persoonlijke brief. Voor hem is dat geweldig, hij is daar heel trots op."

Ontroerd

Mama Sandra is ontroerd dat er zoveel reactie komt op haar oproep. "Het is fijn dat de mensen de moeite doen om tot hier te komen. Ik ben er echt van aangedaan. Een mevrouw begon zelfs te huilen van emotie toen ze langskwam. Het was echt aandoenlijk. Straks wordt Tristan nog een bekende Zemstenaar", lacht ze.

De appels in de boomgaard van het gezin uit Eppegem beginnen nu pas te vallen. Tristan kan dus nog een tijdje doorgaan met zijn hobby. "Zelf eet hij wel niet van de appels, want hij vindt ze totaal niet lekker", lacht Sandra. "Het zijn dan ook oogstappeltjes. Die hebben een zure smaak, en worden vaak gebruikt om appelmoes van te maken. Maar dat eet niemand hier graag. Vandaar die oproep ook, want ik zou het zonde vinden om die  gewoon weg te gooien." 

Sandra Dewandeleer samen met haar zoon Tristan.
Dimitri Berlanger

Meest gelezen