Loris (25) trof 15-jarige jongen in tranen aan op kanaalbrug: “Ik maakte me zorgen”

Loris Neuts (25), op de Tervantbrug in Beringen, is op zoek naar een jongen die zondagavond op de reling van die brug zat.© Karel Hemerijckx

Loris Neuts (25) uit Koersel is op zoek naar een jongen van vijftien, die zondagavond op de reling van de kanaalbrug richting Paal (Beringen) zat. “Ik probeerde op hem in te praten”, vertelt hij. “Als je iemand aanspreekt, haal je die persoon terug naar de realiteit”, klinkt het bij Zelfmoordlijn 1813.

Hanne De Belie

Zondagavond fietste Loris Neuts (25) na zijn werk naar huis in Koersel, toen hij op de witte Tervantbrug over het kanaal in Beringen een jongen zag zitten. “Hij zat op de reling aan de andere kant van de brug”, vertelt Loris. “Hij zat met zijn hoofd naar beneden, was naar muziek aan het luisteren. Ik zag dat hij zijn tranen wegveegde. Ik ben gestopt en vroeg wat er was, wat hij daar deed. Hij vertelde dat hij een paar dagen geleden zijn beste vriend verloor door zelfmoord. Hij was depressief, en wist niet wat te doen met zijn emoties. Zo probeerde hij zijn gedachten te verzetten, maar dat lukte niet zo goed.”

“Hij zat met zijn hoofd naar beneden, was naar muziek aan het luisteren. Hij vertelde dat hij een paar dagen geleden zijn beste vriend verloor door zelfmoord.”

Loris

“Ik probeerde hem om te praten, door te vragen wat hij leuk vond. Hij vertelde dat hij graag fietst, graag met vrienden afspreekt. Ik ben blijven praten, en blijkbaar had iemand intussen de politie al gebeld. Zij zijn een paar minuten later gearriveerd, en hebben ook met hem gepraat. Ze contacteerden zijn ouders, om te zoeken naar een oplossing. De jongen is uiteindelijk naar huis gefietst.”

Loris Neuts (25).© KH

Rustig benaderd

Zijn naam kent Loris niet. “Ik weet enkel dat hij vijftien is”, zegt hij. “Hij was op kamp geweest en leerde daar een vriendin kennen, maar hij had geen contact meer. Het was hem allemaal wat veel. Ik weet niet of hij effectief wilde springen, maar ik maakte mij wel zorgen. Ik werk zelf in een rusthuis, en we komen wel eens in contact met dit soort situaties, met oudere mensen. Ik heb eerst geroepen, maar hij hoorde mij niet door zijn muziek. Dan heb ik hem rustig benaderd: hij zag me afkomen, en ik heb gevraagd of alles wel oké was. Hij zette zijn muziek uit, en we zijn beginnen te babbelen. Ik wil hem nu graag terugvinden, zodat we elkaar kunnen ontmoeten in andere omstandigheden. Ik heb een oproep op Facebook gezet, en die is intussen al meer dan duizend keer gedeeld. Misschien kunnen we samen iets leuks gaan doen. Gaan fietsen, of iets om zijn beste vriend te herdenken. Toen ik zestien was, heb ik in dezelfde situatie gezeten. Ik wilde van een brug springen, en er is toen een man met mij komen praten. Dat heeft me doen inzien dat het leven veel meer waard is.”

Realiteit

Volgens Zelfmoordlijn 1813 heeft Loris de situatie goed aangepakt. “Deze man heeft nobel en verstandig gehandeld”, zegt woordvoerder Piet De Bruyn. “Gewoon al het feit dat je iemand aanspreekt, haalt die persoon terug naar de realiteit. Hey, het verontrust me wat dat je op de reling van die brug zit. Hoe gaat het met jou? Dat is voldoende. Je moet niet proberen om in één gesprek alle problemen op te lossen. Dat gaat niet. Maar wel proberen contact te leggen en de persoon terug op de realiteit te betrekken.”

“Heel belangrijk is dat je niet minimaliseert en dat je geen algemeenheden bovenhaalt: na regen komt zonneschijn. Geef ruimte om over suïcide te praten.”

Piet De Bruyn (Zelfmoordlijn 1813)

Het belangrijkste wat je kan doen als iemand die je kent suïcidaal is, is een veilige omgeving creëren. “Een omgeving waarin over die gedachten aan zelfmoord gesproken kan worden. Niet moet, wel kan”, legt De Bruyn uit. “De persoon uitnodigen: kan je erover praten, wil je erover praten? Heel belangrijk is dat je niet minimaliseert en dat je geen algemeenheden bovenhaalt: na regen komt zonneschijn, morgen zal het beter zijn, het geluk komt wel voor jou. Geen goedbedoelde, maar eigenlijk inhoudsloze opmerkingen. Geef geen recepten voor geluk, maar neem het ernstig en geef ruimte om over suïcide te praten. Als er voldoende vertrouwen is, is het verstandig om verdere hulp aan te kaarten. Ik heb je geholpen door nabij te zijn, wil je denken aan professionele hulp? Dat kan een huisarts zijn, of in het geval van een student het CLB. Zelfzorg is ook belangrijk: engageer je niet boven het niveau dat je aankan. Veel tips staan op de website www.zelfmoord1813.be: wat kan je doen, wat mag je doen, wat doe je beter niet?”

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer