foto ter illustratie
Foto: Archief Radio 2

Genk wil diverser groen op bedrijfsterreinen: "Verplicht stukje groen is nu te vaak gemillimeterd gras" 

De stad Genk wil de bedrijven op het industrieterrein Genk-Zuid aanmoedigen om hun perceel duurzamer in te richten en te kiezen voor planten die interessant zijn voor de biodiversiteit. Momenteel zijn bedrijven er al verplicht om groen te voorzien op 15 procent van hun terrein. "Al te vaak gaat het om gemillimeterd gras", zegt schepen van Duurzaamheid Toon Vandeurzen (CD&V).

"Als Genk de groenste centrumstad van Vlaanderen wil zijn, kunnen we dat niet alleen doen in de bossen, de tuinen van de inwoners en het openbare domein. Daarom willen we ook industrieterreinen aanpakken", zegt schepen van Duurzaamheid Toon Vandeurzen (CD&V). De stad komt met een vernieuwd plan om de bedrijfsterreinen groener te maken. 

Het landschapsbeheerplan van Genk-Zuid wordt als eerste vernieuwd. De beperkte industriegrond zo efficiënt mogelijk inzetten is daarbij de boodschap. "We gaan dus nakijken welk groen er waar kan komen. Zo wordt er bijvoorbeeld bekeken waar we aansluitend groen kunnen creëren met verschillende bedrijven. We gaan ook kijken waar bepaalde stukken groen samen onderhouden kunnen worden, waar er bijvoorbeeld een gedeelde waterput kan zitten, enzovoort", zegt Vandeurzen.

15 procent-regel

Genk wil de bestaande regel die bedrijven verplicht om 15 procent van hun terrein groen in te richten versoepelen. "In de praktijk gaat het vaak om stukjes grond met gemillimeterd gras met weinig biodiversiteit. Dat willen we tegengaan", zegt Vandeurzen.

"Als een bedrijf een deel van die ruimte liever wil gebruiken voor bijvoorbeeld hernieuwbare energie, dan kan daar van afgeweken worden. Maar dan vragen we die bedrijven om zich wel in te schrijven in het landbouwbeheersplan. Ze zullen dan moeten compenseren met bijvoorbeeld een groene gevel of een groendak." Wat een bedrijf concreet zal moeten doen, wordt in elk geval apart bekeken. "Maar het is alleszins de bedoeling om meer biodiversiteit in de bedrijfstuinen te krijgen", klinkt het.

Meest gelezen