Oekraïense leger boekt klein succes aan het front, maar rivierhavens blijven doel van Russische droneaanvallen

In de provincie Donetsk heeft het Oekraïense leger Oerozjaine heroverd, een klein dorpje op weg naar Marioepol. Er wordt in de regio al maanden hevig gevochten en de overwinning is een klein succes voor het Oekraïense leger. Toch blijven de Oekraïense rivierhavens het doelwit van Russische droneaanvallen.

Het Oekraïense leger zou zich hebben ingegraven aan de buitengrenzen van het stadje Oerozjaine, een klein dorpje in de oblast Donetsk dat al maanden bezet werd door Russische troepen. Er werd de laatste dagen hevig gevochten in de regio. 

Op beelden is nu ook te zien hoe Russische soldaten op de vlucht slaan nadat ze beschoten werden met onder meer clusterbommen. Russische militaire bloggers bevestigen ook de Oekraïense opmars in de regio. 

BEKIJK - Oekraïense soldaten rijden uitgelaten Oerozjaine binnen:

Videospeler inladen...

De weg naar de Zee van Azov

De herovering van Oerozjaine is een klein, maar betekenisvol succes voor het Oekraïense leger. Het is het elfde dorp dat het Oekraïense leger weet te heroveren sinds de start van het grootschalige tegenoffensief, ondertussen ruim twee maanden geleden.

Het dorpje, waar voor de oorlog zo'n 1.000 mensen woonden, ligt op weg naar Marioepol. Kiev hoopt nu door te kunnen stoten tot aan de Zee van Azov en met het offensief in de regio Donetsk het Russische invasieleger in tweeën te splitsen.

Oerozjaine ligt aan de snelweg, op ongeveer 70 kilometer van de havenstad Marioepol. Om de havenstad te bereiken moet het Oekraïense leger eerst verschillende dorpen en nederzettingen heroveren.

De zogenoemde Soerovikin-lijn kan die Oekraïense opmars echter bemoeilijken. Het Russische leger heeft op verschillende plaatsen aan het front uitgestrekte mijnenvelden aangelegd. Het Oekraïense leger moet al die mijnen manueel ontmantelen. Dat gebeurt op dit moment met een stokje van ongeveer 30 centimeter, waarmee soldaten in de grond moeten prikken om zo mijnen te detecteren. Dat proces verloopt erg traag en soldaten zijn op die manier erg kwetsbaar.

Toch kan Oekraïne elk succes goed gebruiken, zeker nu het tegenoffensief niet de verhoopte resultaten oplevert. Het Oekraïense leger had gehoopt om, mede dankzij de westerse steun, het Russische leger snel en efficiënt terug te dringen. Dat grootschalige succes blijft voorlopig uit. Daardoor wordt er, zowel aan het front als in het Westen, steeds meer getwijfeld aan de Oekraïense slaagkansen.

Onophoudelijke droneaanvallen

Ondertussen blijven Rusland en Oekraïne elkaar onophoudelijk bestoken met drones. Afgelopen nacht heeft het Russische leger opnieuw drie Oekraïense drones neergehaald in de buurt van de hoofdstad Moskou en één boven het door Rusland bezette schiereiland Krim.

De drones werden neergeschoten voor ze enige schade konden aanrichten, zegt Rusland daarover. Het is al de vijfde keer deze maand dat de Russische luchtafweer Oekraïense drones moet neerhalen in de buurt van Moskou. 

Verschillende Russische drones troffen dan weer wel doel. De drones vielen een Oekraïense Donau-rivierhaven aan en beschadigden graansilo's en opslagplaatsen. Oekraïne gaf geen details over welke havens aangevallen werden, maar het zou gaan om de stad Reni.

Nieuwe humanitaire corridor

Oekraïne heeft twee belangrijke havens aan de Donau: Reni en Izmail. Sinds Rusland eenzijdig uit het graanakkoord stapte, kan het graan Oekraïne niet langer verlaten via de havens aan de Zwarte Zee. Daardoor nam het belang van de havens aan de rivier Donau toe. Rusland wil met de aanvallen op de rivierhavens nu ook die graanexport bemoeilijken.

Bij de aanvallen op de rivierhavenstad zijn geen slachtoffers gevallen, maar de materiële schade is aanzienlijk, meldt de lokale gouverneur. Buurland Roemenië heeft de aanval op de rivierhavens ondertussen sterk veroordeeld.

Beeld van de schade aan graanopslagplaatsen in de stad Reni

Toch zou ook een eerste schip Oekraïne verlaten hebben via een nieuwe humanitaire corridor vanuit Odessa. Het schip zal dicht bij de kust blijven en zo naar de territoriale wateren van Roemenië varen (NAVO-gebied). Als dat klopt, zou dat het eerste schip zijn dat opnieuw uit een Oekraïense zeehaven vertrekt sinds het afspringen van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne.

Meest gelezen