© Sven Dillen

Extra tenten aan de kleinere Boiler Room en een knotsgekke Boulevard: dit is nieuw op Pukkelpop

Hasselt -

“Pukkelpop is veilig verklaard.” Met dat goede nieuws startte organisator Chokri Mahassine de jaarlijkse veiligheidsrondgang de dag voor de start van het festival. Daar kijkt ook burgemeester Steven Vandeput (N-VA) erg naar uit. “Dit is altijd intens, maar de samenwerking met Pukkelpop loopt intussen als een geoliede machine.”

cru/dj

Toch lijkt het bijna alsof Pukkelpop die machine graag op de proef stelt. “Eigenlijk is de Main Stage het enige dat sinds 1985 nog overeind staat”, lacht Chokri. “Voor de rest wijzigen we voortdurend.” Een overzicht van wat er hetzelfde is gebleven en wat er is veranderd:

Geen VIP-platform meer

Vorig jaar introduceerde Pukkelpop een groot VIP-platform links van de Main Stage, een plek als uitzichtpunt. Dat platform is nu verdwenen.

Backyard: openlucht

De Backyard was vorig jaar een nieuw podium op het terrein, toen een joekel van een tent. Nu is het podium kleiner - of lijkt het alvast zo - en is het samen met de Main Stage en de Booth een open air stage geworden. Dus: in de volle zon/onder de druppeltjes/blote sterren het hardere gitaarwerk beleven.

Nieuwe Boiler

Naast de Backyard kan je basketters, skaters en graffiti-artiesten aan het werk zien in de DWNTN-area, de creatieve samenwerking met de stad Hasselt. Ook een aantal andere zaken blijven grotendeels hetzelfde: de Lift tegenover het hoofdpodium, de Marquee ernaast, de Club opzij (ietsje meer opzij), Dancehall, Booth en Boiler op dezelfde plek. De Boiler is qua tent kleiner geworden, maar heeft nu wel twee aparte zijtenten erbij gekregen. Daartussen: een woud van licht. Gaat spectaculair ogen. En wie de Beer Shack zoekt: die staat nu pal langs de ingang. Kan u meteen beginnen hijsen. Wijn is nu op meerdere plekken verkrijgbaar.

© Pukkelpop

Weg Castello, enter E>Rena

Op de plek waar vorig jaar nog de Castello stond, staat nu een andere bruine/goudkleurige tent: de E>Rena. Een primeur in het Belgische muziekfestivallandschap en wie weet hoe ver daarbuiten. Dit is de plek voor gaming, e-sports, new media... “Omdat we een jongerenfestival zijn”, zegt Frederik Luyten van Pukkelpop. “Dit is een belangrijk onderdeel van hun leefwereld. En tegelijkertijd is het een plek voor Pukkelpop om te experimenteren.”

© Sven Dillen

Hier zal de jonge Ise uit Bree live spelen, maar je kan ook haar Robloxconcert zien. De partner in het verhaal is hogeschool UCLL. Die houdt er lezingen (onder andere: hoe kan je met Chat GPT je proefschrift maken, geen grap) en heeft er een fotobooth met AI (zodat je eruitziet als een alpaca bijvoorbeeld, al zullen sommigen daar misschien geen AI voor nodig hebben). Ook kan je er als bezoeker meewerken aan de eerste strip over Pukkelpop, een graphic novel van UCLL- docent Geert Bollen die eerder ook al een strip maakte volledig met de hulp van AI. En wie wil voetballen, kan Fifa spelen tegen de professionele e-sporters van KRC Genk.

Lees ook: Diepenbekenaar Geert Bollen levert tweede deel van strip af die door AI werd getekend

Naast de E>rena staat net als andere jaren de Food Wood, met een divers aanbod van lekkers. Niet onbelangrijk: vanaf dit jaar is er weer Cristal als bier!

© Sven Dillen

Ook weg: Vall-Ey en Petit Bazar.

“De Petit Bazar is nu Boulevard Bizar geworden, met de hele dag door knotsgekke dingen op de 725 meter lange en 8 meter brede houten Boulevard die alle delen van het terrein op Pukkelpop met elkaar verbindt”, zegt Chokri.

Ook vall-Ey is weg: het plekje met experimentele muziek, dj-sets en performances in het bosje achter de Pukkelpopweide. In deze hoek is er nu een safe & sound-zone: over je goed en jezelf voelen op Pukkelpop (en elders) op alle mogelijke vlakken. Belangrijk om te weten als Pukkelpop een hete vierdaagse wordt: je kan hier gratis drinkwater tappen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer