BRUZZ

Lange wachtrijen aan Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel na vierdaagse sluiting

Meer dan 200 asielzoekers staan woensdag aan te schuiven aan de Dienst Vreemdelingenzaken op de Pachecolaan in Brussel. De vierdaagse sluiting van de dienst na het Hemelvaartweekend zorgde vorig jaar al eens voor veel capaciteitsproblemen. Het doet vrezen voor een nieuwe opflakkering van de asielcrisis.

Onlangs vielen enkele positieve signalen te noteren rond de opvang van de asielzoekers. Het aantal opvangplaatsen in Brussel was nooit zo hoog en de tentjes langs het kanaal zijn intussen al geruime tijd uit het straatbeeld verdwenen. Ook de dossierachterstand bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen wordt mondjesmaat weggewerkt. Toch wees Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen er eerder al op dat voorzichtigheid geboden is, want het aantal asielaanvragen piekt traditiegetrouw in augustus en het najaar terwijl het opvangnetwerk erg fragiel blijft.

Zo'n uur na de opening van Dienst Vreemdelingenzaken, moesten tientallen alleenstaande mannen vrede nemen met een uitnodiging om volgende week terug te keren en dan pas hun asielaanvraag in te dienen. Het is daarom des te meer uitkijken naar hoe de situatie de volgende dagen nog zal evolueren, nu de te verwachten piekmaanden begonnen zijn.

Waren gewaarschuwd

"We hebben hen op voorhand gewaarschuwd over de potentiële grote toestroom aan het centrum na vier dagen sluiting. Ze lieten ons weten dat ze op de hoogte waren van de risico's en toch zien we vandaag dat er niet voldoende voorbereid werd en dat niet iedereen asiel kan aanvragen", aldus Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Meest gelezen