Ā© VRT

"We zien u": nieuwe reeks van Lotte Vanwezemael haalt seksueel grensoverschrijdend gedrag uit de schaduw

Op VRT MAX is een nieuwe driedelige tv-reeks te zien met aangrijpende verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, online, in het uitgaansleven of gepleegd door een bekende. Seksuologe en MNM-dj Lotte Vanwezemael verzamelde getuigenissen in Gent, Mechelen en Hasselt. Met de boodschap: "We zien u".Ā 

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: veel mensen en zeker jongeren krijgen ermee te maken. Om het probleem uit de schaduw te halen is er nu de nieuwe VRT MAX-reeks "We zien u" met Lotte Vanwezemael, seksuologe en MNM-dj, ook bekend van de podcast "Lotte gaat diep".

Vanwezemael trok met een vintage busje langs verschillende steden om met slachtoffers en ook plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag te praten. Lotte Vanwezemael kreeg het gezelschap van co-hosts Maximiliaan Verheyen, Sarah Vandeursen en Amir Motaffaf, die op hun beurt lokale jongeren bijeenbrachten.

Uitgaan

In de eerste aflevering in Gent,Ā met TikTokker Maximiliaan Verheyen,Ā en op het festival Paradise City, gaat het over seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. Met als vertrekpunt een aantal ontstellende cijfers: vier op de vijf Belgen voelen zich onveilig tijdens het uitgaan. 65 procent heeft zelf al eens te maken gekregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een safe space en omstaanders die ingrijpen: dat kan het verschil maken.Ā Ā 

Bekenden

In Hasselt praatĀ Sarah Vandeursen (sidekick en actrice in onder meer ā€œDe ideale wereldā€)Ā met jongeren overĀ seksueel grensoverschrijdend gedrag door bekenden. Dat is maar liefst in 3 op de 4 gevallen. Het gaat dan om een familielid, een vriend, een kennis. Een meisje getuigt over sluipend misbruik in haar sportclub, en hoe ze via een bemiddelaar in gesprek ging met de pleger. Bemiddeling helpt, zo blijkt ook een gesprek met een anonieme dader in "We zien u".

Online

De derde aflevering van ā€œWe zien uā€ in Mechelen, met acteur en influencer Amir Motaffaf, heeft het over het online seksleven en de grenzen die daarbij worden overschreden, van ongewenste dick- of titpics tot grooming. Kun je veilig aan sexting doen? Lotte Vanwezemael test een game uit en luistert naar de pakkende getuigenis van Sandra, wier zoon Glenn zelfmoord pleegde, nadat zijn naaktfoto was verspreid.

Deze reeks wil jongeren doen nadenken over de grenzen van zichzelf Ć©n die van een ander

Vlaams minister van justitie en handhaving Zuhal Demir

Met de woorden ā€œWe zien uā€ wil de reeks "een helder signaal geven aan slachtoffers Ć©n plegers". Er is ook een gelijknamige sensibiliseringscampagne, op initiatief van Vlaams minister van justitie en handhaving Zuhal Demir (N-VA) en met Lotte Vanwezemael als ambassadrice.

ā€œSeksueel grensoverschrijdend gedrag is een groot probleem dat we als maatschappij niet mogen tolereren. Deze reeks wil jongeren doen nadenken over de grenzen van zichzelf Ć©n die van een ander,ā€ zegt minister Demir.

Een vraag na het zien van "We zien u"? CheckĀ watwat.be/wezienuĀ voor meer info over themaā€™s uit de reeks. Heb je nood aan een gesprek? Chat anoniem en gratis metĀ 1712Ā ofĀ Nupraatikerover.

Meest gelezen