“Het moderne equivalent van piramides bouwen”: Chinese vastgoedreuzen betalen hun grootheidswaanzin cash

In 2016 had de Chinese vastgoedtopper Country Garden een ambitieus plan voor Forest City, een futuristische megastad. Nu, zeven jaar later, wonen er maar een paar duizend mensen, terwijl het idee was om er 700.000 te huisvesten.

Waarom is dit belangrijk?

Vastgoed is een fundament van de Chinese welvaart. Een vijfde tot een derde van alle economische groei in het land wordt in de vastgoedsector gerealiseerd, afhankelijk of men de bouwsector en de meubelsector meerekent. Een eigendom is dan ook meestal het belangrijkste activum van een Chinees gezin, in een land met strikte regels tegen het exporteren van geld. Vastgoed is in grote steden goed voor gemiddeld 85 procent van het gezinskapitaal.

In het nieuws. Maandag kreeg de Chinese vastgoedreus Country Garden een ferme klap op de beurs. Het aandeel moest een verlies van meer dan 18 procent incasseren. 

Het Evergrande-debacle in gedachte

De details. Het bedrijf torst een schuldenberg van 150 à 176 miljard euro. Steeds meer investeerders nemen - het Evergrande-fiasco in gedachte - het zekere voor het onzekere en dumpen het aandeel.

  • Country Garden heeft begin augustus twee rentebetalingen gemist. Als het bedrijf niet vo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer