© Frank Bahnmuller, jvdp

Zomer maakt revival vanaf het weekend (inclusief stevig onweer): “Maar een hittegolf zit er wellicht niet meer in”

De moed (en het regenwater) zonk sommigen de voorbije weken al in de schoenen, maar de zomer is weer bezig aan een stevige revival. Sommige weerapps voorspellen voor begin volgende week zelfs temperaturen tot 35 graden, maar weerman Frank Deboosere tempert de hoge verwachtingen van de een en het (angst)zweet van de ander. “We mogen een periode van droog en zonnig weer verwachten, maar een hittegolf zit er wellicht niet meer in.”

Jonas Rosquin

Vandaag en morgen (donderdag) klimt het kwik niet boven de 24 graden, maar vanaf vrijdag maken de temperaturen een stevige opmars. En dat mogelijk voor een periode van een vijftal dagen, met woensdag als mogelijke uitschieter. Sommige weerapps voorspellen voor die dag erg heet weer tot 35 graden, met een gevoelstemperatuur tot wel 38 graden. Maar Frank Deboosere, gewezen weerman bij de VRT zet daar een serieuze kanttekening bij.

“Om zo accuraat mogelijke voorspellingen voor de middellange termijn te doen, laten wij de computer niet één, maar vijftig keer het weer voorspellen door de beginvoorwaarde telkens een beetje te wijzigen. Wat nu opvalt is dat de voorspellingen voor de komende veertien dagen opvallend uiteenlopen. Daarbij zit één uitschieter die 35 graden aangeeft, alle 49 anderen zitten daar een stuk onder. Als we een gemiddelde nemen, komen we eerder uit op 28 à 29 graden voor volgende woensdag, maar de situatie laat ons nu dus niet toe om erg nauwkeurig te voorspellen”, aldus Deboosere.

Wie stiekem had gehoopt op een late hittegolf, is er wellicht aan voor de moeite. “Daarvoor hebben we vijf dagen op rij 25 graden en drie daarvan boven de 30 graden in. Dat zit er allicht niet in en een hittegolf in de tweede helft van augustus is sowieso hoogst uitzonderlijk. Daarvoor koelt het ’s nachts al te veel af.”

Zomeronweer

Toch mogen we in de nacht van vrijdag op zaterdag nog een erg zwoele nacht verwachten en valt een zomeronweer niet uit te sluiten. “Vrijdagavond- of nacht kan er op sommige plaatsen veel regen uit de lucht vallen, lokaal zelfs tot tien liter per vierkante meter. Daarna volgt een periode van enkele dagen met droog en zonnig weer met temperaturen tussen 25 en 30 graden. Het ziet ernaar uit dat zondag en maandag de mooiste dagen worden. Vanaf donderdag krijgen we weer normale gemiddelden tussen 21 en 25 graden”, durft Deboosere voorzichtig te voorspellen.

“Wat we met zekerheid kunnen zeggen: de zomer is nog niet voorbij. Vorige week sprak iedereen nog van een rotzomer, maar als we op het einde de rekening opmaken, zou het perfect kunnen dat we zullen spreken van een bovengemiddeld warme zomer”, besluit Deboosere.

LEES OOK. Regen maakt plaats voor droogte, hitte blijft uit: “Drie weken fantastisch weer zoals in juni, dat gaan we niet meer krijgen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER