Computer reconstrueert Pink Floyd-nummer uit "hersenopnames" van luisteraars

Het is wetenschappers gelukt om een herkenbare versie van het nummer "Another brick in the wall" van Pink Floyd te reconstrueren, puur op basis van de hersenactiviteit van mensen die het nummer hadden beluisterd. "Als we nog beter worden in hersenactiviteit vertalen, kan dit in de toekomst hopelijk mensen helpen die bijvoorbeeld verlamd zijn", zegt neuroloog Sebastiaan Engelborghs.

Wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Californië hebben een wel heel bijzonder hersenexperiment uitgevoerd. Ze lieten 29 mensen met epilepsie luisteren naar een fragment van "Another brick in the wall" van Pink Floyd, om te onderzoeken wat er tijdens het luisteren in hun hersenen gebeurt.

Terwijl de proefpersonen het nummer beluisterden, registreerden duizenden elektroden hun hersenactiviteit, en die werd via artificiële intelligentie omgezet in geluid. Een soort van opname van de hersenen, dus. Het resultaat van die opname: een gedempte, maar toch herkenbare versie van het nummer.

Beluister hieronder hoe dat klinkt:

Dat stemt neuroloog Sebastiaan Engelborghs (VUB en UAntwerpen) enthousiast: "De elektrische ontlading in de hersenen bleek correcte muzikale informatie te bevatten. Dat kan je zeker bijzonder noemen", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"We weten eigenlijk niet goed hoe onze hersenen muziek verwerken", vervolgt Engelborghs. "Sommige delen in de hersenen reageren op ritme, andere op tonen. Dit onderzoek heeft toch wat klaarheid kunnen scheppen, en heeft bevestigd wat we wél al wisten: het is vooral de rechterhersenhelft die reageert op muziek. Meer bepaald de gyrus temporalis superior. Dat is de bovenste winding van de temporale kwab, voor de kenners." (lacht)

Toekomstmuziek

Pink Floyd herkennen in transcripties van onze hersenen: dat is niet alleen leuk, het kan hopelijk ook écht mensen helpen in de toekomst. "Denk maar aan iemand die verlamd is en niet meer kan praten", legt Engelborghs uit. "Als je de gedachten aan een bepaalde zin via een computerprogramma kan omzetten in een digitale stem, dan kan je die persoon toch nog laten communiceren."

Ik durf toch al dromen over manieren om mensen hiermee te helpen

Neuroloog Sebastiaan Engelborghs

Op dit moment is dat helaas nog niet aan de orde. "Maar als ook bijkomende experimenten gunstige resultaten opleveren, durf ik toch al dromen", zegt Engelborghs.

"Al moeten we dan wel goed nadenken over hoe en wanneer we dit zullen inzetten. Elke medische toepassing kan ook op een onethische manier gebruikt worden. Daar moeten we goed over waken. Maar voorlopig moeten we ons nog geen zorgen maken dat computers onze gedachten kunnen lezen. Je moet daarvoor ook nog altijd elektroden verbinden met iemands hersenen, en dat kan natuurlijk niet zomaar."

Meest gelezen