Tot 120 euro per dag voor ligbed op het strand: Grieken gaan in verzet tegen commercialisering van hun stranden

Wie een weekje wil bijkomen op een Grieks strand, moet daar een aardige duit voor neerleggen. Niet alleen voor de vlucht en hotelovernachtingen, maar ook voor een strandzetel. Die kan namelijk zomaar 60 tot 120 euro kosten. De Grieken hebben het gehad met de commercialisering van publieke stranden en komen in opstand.

Bron: De Telegraaf

Het is een fijn verdienmodel voor Griekse hotels en bars: publieke stranden bezaaien met ligbedden en die verhuren voor woekerprijzen. Op het eiland Paros betalen toeristen al gauw 60 euro per dag voor twee strandbedjes en een parasol. Een luxe strandstoel kost een slordige 120 euro per dag.

De Grieken zelf zijn klaar met de graaiende zakenlui die zich publieke stranden toe-eigenen. Zij zien met lede ogen aan hoe ‘hun’ stranden steeds meer een luxe worden die alleen de rijke toerist zich kan veroorloven. Eerder deze maand gingen ze daarom massaal het strand op: tussen de luxe ligbedden protesteerden ze tegen de uitbating van publieke stranden. De ‘towel movement’, zoals de protestbeweging wordt genoemd, heeft ook Grieken op Corfu en Kreta geïnspireerd om in opstand te komen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Illegaal

Stranden in Griekenland zijn in principe publiek toegankelijk, maar delen ervan mogen door lokale gemeenten worden verhuurd aan restaurants, bars en hotels. Daar zitten wel wat regels aan vast, want van ieder strand mag er maximaal 50 procent van de ruimte verhuurd worden. De rest moet publiek toegankelijk blijven. Veel Griekse horeca-uitbaters houden zich niet aan die regels en bezetten illegaal meer strand dan ze eigenlijk mogen.

De protesten lijken enig effect te hebben. Recent werden er negenhonderd inspecties gedaan op Griekse stranden, waarbij er in een derde van de gevallen straffen werden uitgedeeld aan sjoemelende hoteleigenaars. Of de lokale bevolking op de lange termijn gelijk krijgt, is nog afwachten: toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Griekenland en het uitbaten van idyllische stranden is een lucratieve business voor lokale gemeenten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER