Waargebeurde verhaal van feelgoodfilm "The blind side" blijkt deels gebaseerd op leugens 

Het waargebeurde verhaal achter de feelgoodfilm "The blind side" uit 2009 blijkt toch niet helemaal te kloppen. De NFL-speler op wie het verhaal gebaseerd is, Michael Oher (37), is er naar eigen zeggen achtergekomen dat zijn adoptieouders hem nooit legaal geadopteerd hebben. Oher heeft een aanklacht ingediend omdat hij denkt dat ze zijn bewindvoerders werden om zo bakken geld te verdienen aan zijn verhaal.

Even een korte samenvatting voor wie de film "The blind side" uit 2009 niet gezien heeft: de film gaat over Michael, een zwarte jongen die na jarenlang van pleeggezin naar pleeggezin te gaan, dakloos op straat belandt. Uiteindelijk vindt de puber zijn thuis bij Sean en Leigh Anne Tuohy. Het welgestelde gezin adopteert hem en helpt hem bij zijn studies. Ze doen alles voor zijn toekomst als American footballspeler.

De hartverwarmende film – waarvoor actrice Sandra Bullock voor haar vertolking van moeder Leigh Anne een Oscar kreeg - is gebaseerd op een boek, dat dan weer gebaseerd is op het echte leven van de Amerikaan Michael Oher. Maar nu blijkt dat er toch wat minder gelijkenissen zijn dan eerst gedacht.  

Sandra Bullock (links) die een Oscar voor beste actrice kreeg voor haar vertolking van Leigh Anne Tuohy (rechts)
2009 Skip Bolen

De ondertussen 37-jarige man zegt in een aanklacht dat hij nooit legaal geadopteerd werd door het gezin Tuohy. Volgens hem werd hij net na zijn achttiende verjaardag misleid waardoor hij een document tekende, wat van hen zijn bewindvoerders maakte. Aan Oher vertelden ze dat er geen verschil was. 

Maar dat verschil is er wel. Bij adoptie zou hij een legaal deel van de familie worden en zou hij zelf beslissingen mogen maken over zijn leven, ook over zijn financiële zaken. Het bewindvoerderschap daarentegen – waar ook Britney Spears jarenlang onder gebukt ging – zorgt ervoor dat hij zijn financiële rechten afgeeft aan de bewindvoerders. Meestal wordt zoiets opgesteld voor mensen die fysieke of mentale beperkingen hebben, maar daar is in dit geval geen sprake van.  

Bewindvoerders om winst te maken

Van de financiële rechten konden de Tuohy’s profiteren toen de film "The blind side" uitkwam. De succesvolle film bracht ongeveer 300 miljoen dollar op. Oher zegt dat hij nooit iets van het geld heeft gezien, terwijl hij weet dat het gezin – twee ouders en twee biologische kinderen – elk 225.000 dollar kregen voor de film, plus nog 2,5 procent van de winst.  

Sean en Leigh Anne Tuohy hebben tegen een lokaal dagblad gezegd dat ze nooit geld hebben verdiend aan de film. "We zijn diep geraakt. Het maakt ons heel droevig te denken dat we geld zouden willen verdienen via onze kinderen. We blijven van Michael houden, of hij nu 37 is of 16, toen hij voor het eerst bij ons kwam."

Oher gelooft dat niet alleen zijn verhaal een reden was voor het bewindvoerderschap. Ook het feit dat ze al snel zagen dat hij een toekomst had als succesvolle American footballspeler, zou hebben meegespeeld. Micheal Oher is zeven jaar lang professionele American footballspeler geweest in de NFL, de American footballcompetitie in de VS.  

De echte Michael Oher

Ook nu nog gebruikt de familie het verhaal van Oher voor boeken en sessies die de moeder geeft als motiverende spreker. In zijn aanklacht zegt Oher dat ze op die manier miljoenen konden verdienen door zijn verhaal en talent. "Terwijl er zonder mij geen verhaal zou zijn."

Tijd voor verandering

Met de aanklacht wil Oher verandering. Hij wil dat het bewindvoerderschap wordt vernietigd en hij wil dat de rechter het gezin verbiedt om zijn naam, persoon en verhaal nog te gebruiken. Ook ziet hij graag het geld terug dat Sean en Leigh Anne aan hem hebben verdiend. Bijkomend eist hij ook een schadevergoeding.  

Al sinds 2007 leeft Oher onder bewindvoerderschap, maar waarom komt dit verhaal nu pas aan het licht? Oher heeft zich naar eigen zeggen altijd gefocust op zijn NFL-carrière en nadien nam hij pas de tijd om zijn financiële situatie te bekijken. Van het geld dat hij verdiende als American footballspeler heeft hij nooit iets moeten afgeven aan de Tuohy’s.

Michael Oher (midden) met een deel van het gezin Tuohy (rechts)
2009 Getty Images

Andere onjuistheden in de film

Oher weet sinds kort dat het adoptieverhaal uit 'The blind side" niet klopt, maar eerder was hij het al oneens met een ander deel van de film. Zo heeft hij het altijd moeilijk gehad met hoe hij als onintelligent werd voorgesteld. Hij heeft het gevoel dat het impact had op zijn carrière omdat mensen bij NFL vaak dachten dat hij een mentale achterstand had en geen leider kon zijn.  

"Mensen zien me en nemen me vervolgens dingen af omdat ik op een bepaalde manier werd voorgesteld in een film. Ze zien niet welke talenten ik heb en wat voor speler ik echt ben", zei hij enkele jaren geleden tegen sporttijdschrift ESPN.  

Toch liet hij de mythe rond de film leven, omdat hij vond dat de boodschap van de film belangrijker was dan hoe hij geportretteerd werd. Dat is veranderd nu hij weet dat het gezin Tuohy hem nooit legaal adopteerde.  

BEKIJK - De trailer van de film "The Blind Side":

Meest gelezen