Toen was mummie Ötzi plots een kale boer met donkere huid en risico op obesitas

Ötzi, de oudst gevonden mummie van Europa, zou een donkere huid hebben gehad en kalend zijn geweest. De gletsjermummie die in 1991 werd teruggevonden in het ijs van de Italiaanse Alpen, was niet verwant met de steppeherders, maar wel met de vroegere boeren. 

Ötzi leefde meer dan 5.300 jaar geleden en werd 32 jaar geleden teruggevonden in de Italiaanse Alpen, maar nog steeds blijft de mummie nieuwe geheimen prijsgeven. Zo heeft een onderzoek aangetoond dat hij meer verwant is met de vroegere boeren uit Anatolië (Turkije) dan met steppeherders, zoals eerder gedacht. 

Het onderzoek maakt gebruik van nieuwe technologieën die de genetische code van de mummie vergelijken met die van zijn tijdgenoten. Zo geven die genen ook prijs dat hij zijn hele leven rond de Italiaanse Alpen heeft gewoond, maar dat zijn voorouders 5.000 jaar eerder naar Europa kwamen vanuit Anatolië. 

"Donkerste huidsoort" onder Europeanen

"De genoomanalyse onthult fenotypische kenmerken zoals een hoge huidpigmentatie, donkere ogen en mannelijke kaalheid, wat in schril contrast staat met vroegere reconstructies die een lichte huid, blauwe ogen en een sterk behaarde man lieten zien", zegt een van de onderzoekers Johannes Krause.

Volgens antropoloog Albert Zink, die eveneens betrokken was bij de studie als hoofd van het Eurac-onderzoeksinstituut in Bolzano, vertoont de ijsmummie "de donkerste huidsoort" onder de Europeanen. "Vroeger werd gedacht dat zijn huid donkerder was geworden door de bewaring in het ijs, maar nu gaan we ervan uit dat het zijn originele huidskleur is." 

BEKIJK - Antropoloog Albert Zink legt uit wat we vandaag weten over Ötzi:

Videospeler inladen...

Dat zijn huid donkerder is dan eerst gedacht, is waarschijnlijk omdat de voorouders van Ötzi weinig contact hadden met andere groepen in Europa, die destijds een lichtere huidskleur hadden. 

Een reconstructie van de mummie Ötzi in het Archeologisch Museum van Bolzano in Italië

Heel wat reconstructies - waaronder de reconstructie die tentoongesteld staat in het Archeologisch Museum van Bolzano in Italië - tonen een vrij witte man met veel gezichtsbeharing en lang haar. Dat beeld zal moeten worden bijgesteld naar een man met een donkere huidskleur en heel wat minder haar. 

Kalend en risico op obesitas

Het feit dat hij kalend was, en dus niet over een dikke, lange haardos beschikte zoals eerder werd gedacht, kan ook verklaren waarom er bijna geen haren op de mummie zijn teruggevonden, aldus Zink.

Zijn genen wijzen daarnaast op een verhoogd risico op obesitas en op diabetes type 2. Hij wordt op ongeveer 45 jaar geschat op het moment van zijn overlijden.

De tijdreiziger Ötzi wordt vandaag de dag bewaard in een vriesruimte in het archeologische museum van Zuid-Tirol in Bozen (Bolzano).

Meest gelezen