© Stad Dendermonde

Reddingsteam vindt een van de twee vermiste honden tijdens bergingsactie gezonken schip in Dendermonde

In Dendermonde heeft het bergingsteam een van de twee vermiste honden gevonden van de schipper wiens binnenschip vorige week is gezonken in de Schelde. Het vaartuig, geladen met bakstenen, is intussen deels boven water getrokken. Het schip wordt nu verder gestabiliseerd.

De bergingsactie wordt uitgevoerd door de firma Hebo, een bedrijf met veel ervaring in soortgelijke operaties. De sterke stroming op de Schelde en de getijden maken van de bergingsactie echter een complexe opdracht.   

Die wordt voorlopig nog niet afgebroken. Het bergingsteam werkt vanavond door: de lading in het ruim wordt gelost en het water wordt uit het ruim gepompt. "Normaal gezien gingen we werken tot 21 uur, maar het schip ligt momenteel op de positie waar we haar willen hebben, dus we doen door", zegt korpschef Patrick Feys.

Kleinste hond teruggevonden

Dat een van de twee honden dood is teruggevonden, betekent waarschijnlijk dat zowel de schipper als zijn honden zich niet op tijd hebben kunnen redden toen het binnenschip water begon te maken. Het parket voert officieel nog steeds een opsporingsonderzoek naar de man uit Charleroi. Hij had het gezelschap van een Duitse herder van zestien jaar oud en een chihuahua van twee jaar oud.

"De schipper en zijn honden waren blijkbaar onafscheidelijk", aldus Feys. "We hebben nu de kleinste hond teruggevonden en naar de kade gebracht. De familie heeft op een waardige manier afscheid kunnen nemen van het huisdier. We hopen dat we hen snel de antwoorden kunnen geven waar ze op zitten te wachten."

Grootschalige zoekactie

Na het ongeval werd een grootschalige zoekactie opgestart. Speurhonden kamden de oevers uit en een politiehelikopter het wateroppervlak met hittesensoren. Maar de kapitein werd niet gevonden. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat er gebeurd is met het schip dat op 7 augustus om 10.45 uur in sneltempo zonk. 

Het gespecialiseerde Nederlandse bedrijf Hebo werkt nauw samen met de hulpdiensten en het parket. Woensdag worden voor de operatie 57 mensen ingezet. De civiele bescherming zet 14 personen in, van wie 6 duikers met 2 vaartuigen. 

De omgeving wordt afgeschermd van het publiek. De politie heeft in totaal 32 personen ter plaatse, vaak uit naburige politiezones. Ook de scheepvaartpolitie, de federale slachtofferbejegening, de cel vermiste personen en slachtofferidentificatie zijn betrokken. De medische discipline bestaat uit 4 personen en een ziekenwagen.

Omweg

Scheepvaart is verboden tijdens de bergingsactie, die waarschijnlijk nog tot vrijdag zal duren.

De meeste binnenschepen die over de Schelde via Grembergen moeten varen, nemen tijdens de berging een omweg. Zowel plezier- als beroepsvaart is niet toegelaten tussen kilometerpunt 41 en 42.1. Op de vaarroute passeren professionele en pleziervaartuigen. Wat beroepsvaart betreft, passeren in een normale maand ongeveer 450 schepen.

Meest gelezen