Radio2

Mysteries van Vlaanderen: er ligt goud in de Nationale Bank, dus misschien bestaat het goudspoor ook? (deel 2) 

Treinbestuurder Aster Stijn hoort al jaren het gerucht dat er een geheim spoor zou bestaan om goud uit de Nationale Bank te evacueren bij noodsituaties. Radio2 probeert te achterhalen of dat verhaal klopt of niet. En, een bezoek aan de Nationale Bank brengt al heel wat duidelijkheid... 

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit Vlaanderen en Brussel. Met de hulp van luisteraars en experten proberen mysteriejagers Sam De Meulder en Ward Schouppe het antwoord te vinden op geheimzinnige verhalen.

In de zoektocht naar het goudspoor dat ergens in de Noord-Zuidverbinding zou kunnen liggen, ontdekte Radio2 eerder al dat er alvast een locomotief bestaat die een zwaar beladen goudtrein zou kunnen trekken. Het spoor zelf, is nog niet gevonden, maar een bezoek aan de Nationale Bank maakt snel duidelijk of het nu nog een nut zou kunnen hebben of niet. 

Dit is een replica van een goudstaaf, zoals die nog steeds in de kluizen van de Nationale Bank van België liggen.
Radio2

"Hier in de Nationale Bank van België ligt nu nog maar een héél klein beetje goud", vertelt woordvoerder Geert Sciot. "Ons land bezit in totaal zo'n 227 ton goud, maar het overgrote deel van het Belgische goud wordt op dit moment bewaard in Londen. Een kleiner deel ligt in Canada en een ander deel in Zwitserland. Op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog is dat goud in allerijl verplaatst", klinkt het. 

Misschien toen al via het geheime goudspoor dat Radio2 nu zoekt? Sciot schudt zijn hoofd. "Nee, toen is er geen trein, maar een boot gebruikt. Het grootste deel van het goud is zo uit België geëvacueerd. Er ligt nu nog zo weinig goud in de nationale bank dat een speciaal spoor om het in veiligheid te brengen niet meer nodig is." Hoeveel goud de Nationale Bank dan nog in haar bezit heeft in Brussel? "Veel minder dan vroeger", klinkt het geheimzinnig. "Het zit goed weggeborgen in de kelders en kluizen van dit gebouw."

Eén kilo goud is op dit moment zo'n 57.000 euro waard

Myriam Van Nieuwenhuyze, woordvoerder van de Nationale Bank van België

In de echte kluis van de Nationale Bank mag Radio2 niet binnen, maar in het museum van de bank valt wel een replica van een goudstaaf te bekijken. "Eén echte goudstaaf weegt 12,5 kilogram en bestaat voor 99,5 procent uit zuiver goud", vertelt Myriam Van Nieuwenhuyze van de Nationale Bank. "Eén kilo goud is op dit moment zo'n 57.000 euro waard, één staaf is dus meer dan een half miljoen euro waard. 

Waarom heeft België nog goud?

"Vroeger had al het geld een tegenwaarde in goud," legt Ferre Vandael, de copywriter van de Nationale Bank, uit. "Tegenwoordig steunen geldbiljetten op vertrouwen en hebben de biljetten noch de munten op zich een waarde. Toch bewaren alle centrale banken nog goud, als strategische spaarpotjes. Goud behoudt zijn waarde meer dan andere valuta, en iedereen en overal ter wereld aanvaardt het ook. Het is dus betrouwbaar en blijft inwisselbaar." 

In de koninklijke loge?

Een luisteraar weet dat er in het Centraal Station een mogelijk antwoord zou kunnen liggen. Hij verwijst naar de koninklijke loge die er verborgen ligt op een tussenniveau van het station. Het bestaan van de loge zelf is intussen een publiek geheim, maar de gouden lift die erin te vinden is, zou misschien wel naar het goudspoor kunnen leiden? "Dat zou heel toepasselijk zijn", vertelt Bregt Brosens van de NMBS. Hij is specialist in de spoorgeschiedenis en geeft Radio2 een rondleiding in de loge. 

"De loge is samen met het station Brussel-Centraal en de Noord-Zuidverbinding ingehuldigd in 1952", vertelt Bregt Brosens van NMBS/Trainworld. Hij is expert in de spoorgeschiedenis"De bedoeling van dat salon was om een deftige wachtkamer te hebben, voor wanneer de koning en de koningin de trein wilden nemen. Daarnaast werden er ook buitenlandse staatshoofden ontvangen." De tip van de luisteraar levert dus enkel mooie beelden op, maar geen antwoorden die leiden naar een goudspoor. 

Videospeler inladen...

Radio2 weet intussen dat er inderdaad nood was aan een snelle manier om goud te evacueren, dat is eerder al per boot gebeurd. Nu zou daar geen nood meer aan zijn, maar misschien is het plan wel ooit in uitvoering gebracht en ligt de tunnel er wel? Het wordt stilaan tijd om dieper de grond in te duiken om meer antwoorden te vinden. De Nationale Bank en de spoorbeheerders beloven het nodige te doen. Of het goudspoor echt bestaat of niet, komt hopelijk deze week nog aan het licht. 

Meest gelezen