Bergers vinden lichaam van vermiste schipper in Dendermonde, ook tweede hond gevonden

In het binnenschip dat vorige week is gezonken in Grembergen bij Dendermonde is gisteravond laat het lichaam gevonden van de vermiste schipper. Nadat gisteravond al één van zijn twee honden werd gevonden, werd vanochtend ook de tweede hond gevonden.

Tien dagen nadat in de Schelde een binnenschip was gezonken, is het lichaam van de vermiste schipper gevonden. Het stoffelijk overschot van de man uit Charleroi werd gisteravond, rond 23 uur, gevonden door een team van bergers.

Dat gebeurde nadat het schip gekanteld en opgetild werd, legt Leen Dierick (CD&V), waarnemend burgemeester van Dendermonde uit. "Dat was een heel moeilijke actie, gezien de sterke stroming op de Schelde én het feit dat het schip nog geladen was." 

"Na enkele uren is het schip dan boven water gekomen, maar het was nog altijd gekanteld en dus niet stabiel. Zodra het veilig is, is men aan boord gegaan", gaat Dierick verder. "Toen heeft men het lichaam van de schipper en één van zijn twee honden aangetroffen." Vanochtend werd ook de tweede hond gevonden.

Familie aanwezig

De familie van de schipper was gisteravond ter plaatse aanwezig toen zijn lichaam gevonden werd. Zij werden onmiddellijk op de hoogte gebracht. “Dat was een heel moeilijk moment, maar tegelijk geeft het hen zekerheid dat hun naaste is gevonden, zodat zij verder kunnen in hun rouwproces”, zegt Patrick Feys, hoofdcommissaris van de politie van Dendermonde. 

De familie van de schipper wordt bijgestaan door de dienst slachtofferhulp van de politie. 

Snel gezonken

Dat zowel de schipper als zijn honden dood werden gevonden, betekent waarschijnlijk dat zij zich niet op tijd hebben kunnen redden toen het binnenschip vorige week maandag water begon te maken. Het schip was vanuit Nederland onderweg naar West-Vlaanderen met een lading bakstenen. 

Het was een fietser die vorige week maandagochtend de hulpdiensten alarmeerde omdat hij een schip had zien zinken. Maar alle hulp kwam te laat: toen de hulpdiensten aankwamen, was het 55 meter lange schip al onder het wateroppervlak verdwenen, zonder een spoor van de schipper.

De schipper was de enige persoon die aan boord was. Hij had het gezelschap van een Duitse herder van zestien jaar oud en een chihuahua van twee jaar oud. Die laatste hond werd gisteravond, samen met de schipper, gevonden. Vanochtend werd de andere hond ook gevonden.

Berging

Er wordt nu geprobeerd om het scheepswrak zo snel mogelijk weer drijvend te maken, waarna het schip wordt weggesleept voor bijkomend onderzoek door een deskundige. "We hopen dat dit vandaag kan gebeuren, maar eerst moet het schip wel stabiel zijn", besluit waarnemend burgemeester Dierick. Tot die tijd blijft de scheepvaart verboden ter hoogte van Grembergen.

Meest gelezen